Foto: SVT

Fråga meteorologen

Uppdaterad
Publicerad

Ställ din fråga till väderredaktionen.

Väderchatt

Hej • Så hoppet för vit jul i södra kommer bli svår att få om mildare luft kommer hela tiden synd att högtrycket inte håller emot .

Ja det är spännande :) Mildluften vill ju väldigt gärna ta sig in över landet så frågan är om vi får ett högtryck som kan hålla emot lagom till julhelgen.

Hej • Hur ser vädret ut i veckan för södra Sverige

Hej! Temperaturen åker berg- och dalbana. Först milt, men i mitten på veckan blir det kallare. Sen närmare helgen gör mildluften ett nytt försök att svepa in västerifrån.

Born • Hej. Vad betyder era vädersymboler ens? Dom röda och blåa strecken. Vissa väderkartor använder även lila streck.

Hej! På väderkartan ritas en front som en linje (röd eller blå), denna linje åtskiljer luftmassorna. Vid en varmfront (röd linje) är det den varmare luften som avancerar framåt och tränger undan den kallare luften. Vid en kallfront (blå linje) är det den kallare luften som vinner terräng och pressar undan den varmare luften. När en front passerar över ett område då ersätts en luftmassa med en annan med andra
egenskaper (andra temperatur, luftfuktighet,…) och blir oftast mulet väder med nederbörd.

Patrik • Hej!

Följer alltid vädret extra i decemeber av förklarliga skäl ❄️

Det har rätt plötsligt svängt till ordentligt milda prognoser över nästa helg (Örebro). Hur stor osäkerhet är det i denna prognos? Finns det alternativ där lågtrycket passerar längre söderut alt högtrycksbetonat? Eller ska vi ge upp hoppet på en vit jul?

Hej Patrik! Prognosen för nästa helg är väldigt osäker. Som det ser ut nu ett lågtryck passerar norra halvan av landet i slutet av veckan medan ett hög tryck etablerar sig över kontinenten men som sagt det är fortfarande osäkert.

Vilgot • Tjena, vädergurus! Vad exakt är det som utlöser en urladdning i en åskblixt? Kan vi fånga in blixten och använda energin, som forskaren Doc Brown gör i filmen "Tillbaka till framtiden"?

Hello Vilgot! :) Elektroner separeras i åskmoln och hamnar i molbasen. Under molnet flyr elektronerna och när spänningsskillnaden kan överbrygga luftens isolerande förmåga slår blixten ner. Kaboom. Det vore fräsigt, men inte möjligt. Att blixten är så kort är ju ett problem i sig.

Munin • Jag menar er prognos för torsdag 14 december. 2023-12-14. Klockan 12.00. Minus 14?

Ah, ursäkta jag missförstod. Nja det är kanske lite överdrivet, men det är kall luft som rasar ner nästa vecka och jag skulle inte utesluta det.

Munin • Har ni skrivit fel på SMHI:s webbsida? -14 grader i Norrköping på torsdag middag. Det kan väl inte vara möjligt?! * Burr *

Hej Munin! Jag kikade efter lite snabbt men kunde inte bekräfta att det var så kallt i Norrköping. Ibland är det svårt att gräva fram väder som är äldre än någon dag. Vi blickar mest framåt. Oavsett var det nog lite burrigt.

Antonia • Vad tror ni om temperaturen i januari runt Stockholmsområdet?

Hej Antonia! Det är ingen som sitter inne på svaret med stor säkerhet. Bäst att utgå ifrån hur det brukar vara. Men man kan ju alltid bli överraskad och det är en av många fina saker med vädret.

Olle • Blir det nått Vasalopp i år ?
Snön försvann ju i Sverige 2020 enligt vissa EXPERTER

Hej Olle! Jag är bekant med att vissa uttalat sig i den riktningen, men jag är osäker om du citerar eller reciterar.
Jag har inte tid att nysta i alla uttalanden, men vill heller inte radera ditt inlägg då jag tycker diskursen kring klimat är intressant om jag får svänga mig med sådana uttryck.

anonym • Har den meterolgiska vintern kommit till hela Sverige än?

Det pratas så mycket om att vi påverkar klimatet så mycket, men den största orsaken måste väll vara att vi är så många människor, ca dubbelt så många som 1980

Hej! Det är meteorologisk vinter i så gott som hela landet. Norra Gotland stoa undantaget och kanske någon station vid Sydsveriges kuster.
Hur många som bor på planeten har stor påverkan på klimatet, men det är mer komplicerat än så. Klimatavtrycket är olika runtomrking i världen och befolkningen ökar inte lika mycket överallt, eller rent av minskar. Och det går att minska utsläppen trots ökande befolkning.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svara i mån av tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.