Foto: Axel Boberg SVT

Våra meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill veta mer om oss

Åsa Rasmussen

Arbetar som chef för väderredaktionen och även som sändande meteorolog. Hon kom till SVT 2002 från SMHI på Arlanda där meteorologarbetet handlar mycket om väderprognoser till flyget och till Trafikverket. Innan dess var hon på SMHI i Norrköping dit hon kom efter avslutade universitetsstudier på meteorologiska institutionen 1995.

Åsa är redaktionschef sedan maj 2017.

Följ på Facebook: Åsa Rasmussen på SVT instagram: vaderasa

Foto: SVT

Pererik Åberg

Påbörjade sin väderbana inom flygvapnet där han anställdes som meteorologaspirant 1990, och som fullfjädrad meteorolog 1994. Under sin tid i militären arbetade han dels på F16 i Uppsala och dels på F4 i Östersund.

Har arbetat som meteorolog på SVT sedan 1997, men vill egentligen glömma det första året och säger hellre att det hela startade 1998. Jobbade deltid på morgonsändningar de första åren och blev fast anställd i slutet av 1999.

2003 var han en av programledarna till programmet Meteorologi, mer än bara väder.

2007 programledare för Vädrets makter, en programserie som handlade om hur klimatförändringarna kommer att påverka Sverige.

Har sedan ett par år även arbetat som reporter på Rapport, Smålandsnytt och ABC. Dessutom chockat vana tittare genom att hoppa in som programledare för ABC under fyra dagar sommaren 2013.

Följ Pererik på Facebook: Pererik Åberg X (Twitter): @PererikAberg  Instagram: pererikaberg

Foto: SVT

Per Stenborg

Per har arbetat som meteorolog sedan 1990 och började på SVT i januari 1995 i det dåvarande regionala nyhetsprogrammet som hette ABC när de sökte ”en ung, helst kvinnlig meteorolog” som komplement till Pär Holmgren och Stig Ahlgren. Per syntes första gången i Aktuellt 1998, i Rapport 2000 och är sedan 2005 fast anställd på SVT.

Per skriver krönikor om månadens väder och säger alltid ”mannaminnet är kort” när någon säger ”så här varmt har det väl inte varit på jättelänge?”.

Följ Per på Facebook: Per Stenborg på SVT

Foto: SVT

Jannicke Geitskaret

Jannicke växte upp i Bergen på den Norska Västkusten. En stad som är känd för mycket regn och snabba väderomslag. Kanske inte så konstigt att meteorologyrket blev valet för vägen framåt.

År 2004 kom Jannicke till SVT från SMHI Arlanda för att göra de lokala väderprognoserna. Nu för tiden syns hon oftast i Rapport, Aktuellt och Morgonstudion.

På fritiden vill Jannicke gärna ut i naturen. Promenader och upptäcktsfärder med familjer är några favoriter. Passar även på att pyssla i trädgården när möjligheten bjuds.

Foto: SVT

Nils Holmqvist

Nils är en enkel man, med huvudet bland molnen och fötterna på jorden. Fritiden spenderas allra helst med familjen eller i vänners goda lag. Tillsammans med det trivsamma sällskapet får gärna mat och dryck vara med på ett hörn. Att få kombinera en picknick och molnskådning hör till de absoluta favoritaktiviteterna under våren och sommaren. Han medger dock att det ofta slutar med en ofrivillig tupplur på den rutiga filten.

Den yrkesmässiga banan började i jordgubbsfältet. Efter en arbetsvecka på närmare 50 timmar hade han tjänat ihop ca 500 kronor och äter sedan dess jordgubbar med största andakt. Mycket tid har också spenderats i vete-, råg- och kornfält. Det var också under tiden som sommarjobbande lantbrukare Nils fick se sin första tromb, ett mycket vackert ögonblick han delar med sin bror, som dessvärre tittade åt ett annat håll. Efter den måttligt framgångsrika lantbrukskarriären följde yrket som sommarlärare åt något trötta elever på Lunds universitet. Den egna examen plockades ut 2009 och fram till sommaren 2013 jobbade Nils på SMHI i Norrköping och i Malmö. Sedan dess har han jobbat som väderhallåa här på SVT.

Genom Facebook och Instagram kan du följa Nils i jobbet och i vardagen.

Foto: SVT

Deana Bajic

Deana är född och uppvuxen i Kroatien. Hon är utbildad meteorolog och tog sin magisterexamen vid Belgrad-universitetet i Serbien. Efter studierna jobbade hon som prognosmeteorolog och med vädermodifiering. Bland annat att förhindra hagelbyar.

Hon jobbar på SVT med webben, vädersändningar och sociala medier.

På fritiden gillar hon att vara med sin familj, läsa böcker och vara ute i naturen.

Foto: SVT

Nitzan Cohen

Nitzan är en riktig soldyrkare – så det passade sig bra att utbilda sig till meteorolog i hopp om att kunna påverka vädret. Just det sista gick inte så bra, men han är nöjd ändå! På fritiden tycker Nitzan om att umgås med familj och vänner, spelar gärna gitarr och sjunger – och förstås: ligga på stranden och lata sig i solen!

Sedan hösten 2017 har Nitzan längre prognoser som sitt specialområde. Då och då ger han ut prognoser som sträcker sig upp till en månad fram i tiden. I enstaka fall även en form av säsongsprognoser, som resonerar kring sannolika väderscenarier under en viss årstid. Utöver det står han ofta för mer fördjupande artiklar om olika väderfenomen.

Nitzan syns en hel del i både Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och våra lokala vädersändningar.

Följ Nitzan på Facebook: Nitzan Cohen X (Twitter): @nitzancohen

Foto: SVT

Tora Tomasdottir

Som namnet avslöjar kommer en del av Toras släkt från Island, där hon också spenderat en utbytestermin.  

Matlagning, skridskoturer, skidåkning och resor är de stora fritidsintressena. Grön ärtsoppa är paradrätten och drömresemålet är Amalfikusten.

Följ Tora på sociala medier:

Instagram

Facebook

Foto: SVT

Marcus Sjöstedt

Marcus är uppvuxen på västkusten med segling och salta bad. Efter studier i Lund och Köpenhamn blev det jobb på SMHI och senare också SVT. På fritiden är det friluftsliv som gäller. Det blir många nätter i tältet varje år.

Följ Marcus på Instagram och X

Foto: SVT

Pia Hultgren

Började vid SVT 2007. Dessförinnan meteorolog i Försvarsmakten sedan 1990 efter examen vid Uppsala Universitet. Har tjänstgjort runt om i landet på bl a flyg- och helikopterflottiljena i Linköping (Malmen), Söderhamn (F15) och Östersund (F4). Har efter grundexamen också forskat vid Stockholms Universitet och avlagt en licentiatexamen i dynamisk meteorologi. Är speciellt intresserad av jobb med prognoser med hög upplösning där meteorologen kan prestera med en helt annan kvalitét än om man använder automatiska prognoser direkt från modellen.

Älskar väder och har ofta blicken mer upp mot molnhimmeln än framåt. Tycker att vädret upplevs bäst i friska seglingsvindar på havet eller på fjället tillsammans med Pointern Charlie.

Allmänt idrottsintresserad med myror i byxorna. 7 Vasalopp och ett SM-silver i maratonlöpning finns på meritlistan.

Följ Pia på facebook: Pia Hultgren instagram: vaderpia

Foto: SVT

Maria Augutis

Maria är född och uppvuxen i Göteborg. Efter gymnasiet och några år i friidrottslandslaget skuttade hon över till USA för att plugga meteorologi och tävla i friidrottsgrenen tresteg på University of Georgia.

Den amerikanska södern med närhet till både orkaner och tornador blev ett minst sagt levande klassrum och Maria visste snabbt att hon hade hittat rätt.

Efter examen gick flyttlasset mot nya äventyr på Nya Zeeland där hon de senaste åren har jobbat som meteorolog på NIWA (National Institute of Water and Atmospheric Research).

Men efter tio år utomlands är Maria äntligen tillbaka i Sverige och är strålande glad att vara ny i gänget både på väderredaktionen här på SVT och som meteorolog på StormGeo.

Foto: SVT

Sara Rindegren

Sara gjorde sin meteorologiutbildning vid Uppsala Universitet. Sedan 1998 bor hon i Linköping och jobbar numer på Saab. Fritiden ägnas mestadels åt familjen, men promenader, löprundor och skidturer (de vintrar snön råkar lägga sig i Östergötland) prioriteras också. Sara är dessutom en hängiven körsångare. 

Foto: SVT

Ebba Mårtensson

Ebba är officer och arbetar heltid på Försvarsmaktens Högkvarter i Stockholm sedan 2010. Våren 1999 började hon frilansa på SVT morgonprogram och har sen under åren jobbat på väderredaktionen i varierad mängd. Just nu blir det vädret i de lokala sändningarna någon gång per månad och i enstaka fall någon helg. Efter avslutade universitetsstudier i Stockholm 1993, började hon som försvarsmeteorolog på F21 i Luleå men har också jobbat en tid på Berga Helikopterbataljon samt nästan 10 år på Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum (METOCC) i Enköping. 

Foto: SVT

Emma Härenstam

Efter gymnasiet med inriktning naturvetenskap och djurvård lockade världen och Emma gav sig ut och backpackade varvat med diverse jobb. Efter några år föll valet på meteorolog-yrket och det bar av till Stockholm för studier. Även här blev det varvat med diverse jobb och läxhjälp blev en favorit. Under sommaren 2021 blev det till Emmas stora glädje dags för första meteorolog-jobbet på inget mindre än SVT.

Förutom väder ligger intresset hos djur, natur, träning och musik. Goda vänner och familj tar även upp en stor del av fritiden.

Foto: SVT

Onni Mikkola

Nyfikenheten för väder och hur det kan beskrivas med hjälp av fysikens lagar var det som lockade Onni till meteorologiutbildningen. Sitt första meteorologjobb fick Onni på SVT 2022 som sommarvikarie. Fritiden spenderar han gärna på någon vandringsled i fjällen eller med vänner och familj.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.