Foto: TT

2017 blötare än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att bli ett nytt krisår på vattenfronten. Men 2017 blev inte så torrt som befarat – snarare tvärtom. Uppsala var ett av flera län som drabbades hårt av vattenförsörjningen under hösten.

Efter torkan som ställde till det i stora delar av södra Sverige under 2016 var utgångsläget för i år bekymmersamt. Men någon akut generell vattenbrist uppstod inte, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten.

Enligt rapporten, som bygger på uppgifter från länsstyrelserna och flera nationella myndigheter, har läget under hösten varit allvarligt för några kommuner i främst Örebro och Uppsala län.

Den allmänna vattenförsörjningen var under året också ansträngd eller allvarlig på många andra håll i de södra delarna av Sverige. Det har varit nära akut brist på vatten och även i år har en hel del brunnar sinat.

Lyckade kampanjer

Att det på många håll har regnat mer än normalt gör dock samtidigt att läget inför nästa år är förhållandevis positivt. Vattenmagasinen har fyllts på, vilket gör att det för tillfället ser rätt ljust ut inför våren.

Krisen i fjol har också medfört att många kommuner och andra aktörer har gjort stora satsningar för att förbättra sitt vattenläge.

– Men vi måste fortfarande fråga oss om vi kan förebereda oss bättre på nästa torrperiod. För den kan vi vara ganska övertygade om att den kommer, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på myndigheten.

OM RAPPORTEN

Enligt rapporten från Havs- och vattenmyndigheten har den allmänna vattenförsörjningen varit ansträngd eller allvarlig i flera kommuner i följande län: Östergötland, Gotland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Hallands, Västra Götaland, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Dalarna.

Under hösten har det varit ett allvarligt läge för några kommuner i Örebro och Uppsala län.

Ett 40-tal kommuner införde vattenrestriktioner för att lindra effekterna av vattenbristen efter 2016. Det har lett till vattenbesparingar på 5 till 20 procent jämfört med normalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.