Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Östhammarsborna sparade 1.300 badkar vatten – per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommuninvånare drog ner på vattenförbrukningen i somras och lyckades sparade 409 000 liter vatten per dygn. Det motsvarar 1.300 badkar per dygn, uppger Gästrike vatten

Östhammarsborna kan sträcka lite extra på sig efter beröm från vattenleverantören Gästrike vatten.

Karolina Stenroth, processingenjör

– Vi har fått hjälp med att spara 409 000 liter per dygn och visst gör det skillnad. Vi tycker att Östhammarsborna har  lyssnat bra och tror att det är många som gjort insatser och tänkt sig för i år, säger Karolina Stenroth, processingenjör på Gästrike vatten.

Besparingen motsvarar en minskning av vattenförbrukningen med 6 procent i kommunen.Grundvattennivåerna är dock fortfarande låga i Älvkarleby, och i Östhammars kommun kvarstår restriktionerna för vattenanvändningen.

Hoppas på regn

Trots en del regn i sommar behövs fortfarande mer nederbörd för att återställa grundvattennivåerna till det normala. Enligt Gästrike vatten behöver vi motsvarande två års nederbörd för att återställa nivåerna.

– Vi hoppas på en regnig höst och en snörik vinter i alla våra kommuner så att nivåerna fylls på till nästa vår och sommar. När det gäller Östhammars kommun har vi kvar restriktionerna där ett tag till, men vi väntar oss kunna släppa på dem i höst när det blir kallare och kommer mer nederbörd, säger Karolina Stenroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet