SMHI inför ny karttjänst – ska visa vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad
SMHI inför tillsammans med Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, i Uppsala en ny tjänst som visar risken för vattenbrist i Sverige.

På en karta och i text ska de områden visas där grundvattennivåerna är under det normala, vilket just nu är i stora delar av Sverige. Även vilka åar och sjöar som har låga flöden redovisas.

SE MER: Sex tips på hur du sparar vatten

Kartan för ytvattnet kommer att uppdateras en gång i veckan medan grundvattennivåerna reagerar långsammare och uppdateras en gång i månaden.

LÄS MER: Unik lösning från 70-talet räddar Uppsala från vattenbrist

Riskbedömningarna gäller större områden, det vill säga inte enskilda brunnar eller mindre sjöar. Syftet är främst att ge underlag till kommuner, länsstyrelser och ge allmänheten en översiktlig bild.

Sedan hösten 2015 har stora delar av södra och mellersta Sverige fått mindre nederbörd än normalt, enligt SMHI, som ser ett behov i att uppdatera människor om när man behöver spara vatten.

LÄS MER: Förbud mot att vattna i Östhammar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer