Invånarna i Östhammar och Älvkarleby uppmanas att använda vattnet på ett smart sätt: till exempel genom att stänga av kranen medan de borstar tänderna. Foto: TT

Östhammar och Älvkarleby måste spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Östhammar och Älvkarleby uppmanas att spara på vattendropparna. Anledningen är att grundvattennivån i kommunerna är mycket låg.

– Vi har ett läge där vi har haft väldigt lite nederbörd och snö de senaste åren och då blir nivån låg, säger Therese Staff, kommunikatör på Gästrike Vatten.

Smart vattenanvändning

Gästrike Vatten uppmanar nu invånarna i kommunerna att använda vatten på ett “smart sätt”: till exempel att stänga av kranen medan man borstar tänderna, ta en snabb dusch, eller använda regnvatten från vattentunnor för att vattna i trädgården.

– Det är inte så svårt egentligen, en väldigt smart grej är att fylla en kanna eller flaska med vatten och ha i kylskåpet, så behöver man inte spola länge för att få kallvatten, säger Therese Staff.

Risk för bevattningsförbud

Om grundvattennivån blir för låg kan Gästrike Vatten tvingas införa bevattningsförbud. I Älvkarleby bedömer Gästrike Vatten att det finns en viss risk för det, medan risken bedöms som stor Östhammar.

Om någon bryter mot bevattningsförbudet har Gästrike Vatten rätt att stänga av hushållets vatten.

– Vi hoppas såklart att det inte ska behövas, säger Therese Staff, som inte kan uttala sig om hur länge kommuninvånarna behöver spara på vattnet.

– Det kommer krävas stora mängder nederbörd för att återställa grundvattennivån till en normal nivå. Vi hoppas att folk ska börja tänka på hur de använder vattnet. Vi tycker att man alltid ska använda vattnet smart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2017

Mer i ämnet