Foto: SVT

Pannlampa och ”råttfällor” – brevbärarna har fått nog

Uppdaterad
Publicerad

Brevbäraren Niklas Lohaller som jobbar på Postnord tycker att det har gått för långt. – Det handlar om vår arbetsmiljö, att det fungerat i 50 år betyder inte att det har varit bra i 50 år.

Ivarssons fastigheter som drabbats av Postnords hot om utdelningsstopp tycker inte att arbetsmiljöriskerna i fastigheten är så allvarliga som Postnord säger. Brevbäraren Niklas Lohaller som jobbar på Postnord i Örebro och även är skyddsombud, har dock fått nog av vad han tycker är en alldeles för dålig och riskfylld arbetsmiljö.

Läs också: Postnord: Nu slutar vi att dela ut posten

Poststrulet

– Att det har fungerat i 50 år betyder inte att det har varit bra i 50 år. Det handlar om vår arbetsmiljö. Nu har vi nått en gräns och om vi aldrig tar itu med det kommer inget att förändras, säger Niklas Lohaller.

Han berättar om trappuppgångar med dålig belysning och brevlådeinkast som går under smeknamnet ”råttfällor” bland brevbärarna.

– I nio fall av tio när det gäller dåliga brevlådor handlar det om dessa vi kallar för råttfällor. Man behöver en hand för att hålla den uppe och en hand för att stoppa in all post. När man har händerna fulla med post blir det svårt.

Många skadar fingrarna

– Jag vet inte hur många tillbud vi haft om brevbärare som klämmer fingrarna och skär sig. Ingen vill ju skada sig på jobbet, säger Niklas Lohaller.

Niklas Lohaller tycker att det här är något som har behövt åtgärdats sedan en lång tid tillbaka. Han har inte gått så långt att han kallat på hjälp från Arbetsmiljöverket för att göra en inspektion, då det brukar lösa sig mellan postorganisatören och fastighetsägaren.

– I Eskilstuna har samma diskussion varit uppe och där fick det gensvar. Då hoppades vi att vi skulle kunna nå förändring även här. Ivarssons är inte först i staden om att få önskemål och nya brevlådor, men de är de enda som inte vill komma till en lösning.

Får använda pannlampor

En del trappuppgångar har lågenergilampor som tar lång tid innan de lyser i full styrka, menar Niklar Lohaller.

– Tänk dig när det är mörkt ute och belysningen inte ens tänds direkt när vi kommer in i huset. I vissa lägen har vi till och med pannlampa på oss.

Vad tänker du om att det är många som är upprörda?

– Jag har full förståelse att det här är jättejobbigt för de boende som drabbas. De kommer ju i kläm, men jag tänker faktiskt att de borde skylla mer på hyresvärden i det här fallet.

Läs också: Fastighetsägarna: ”Brevbärarnas arbetsmiljö inte vårt ansvar”

Lappen de fick i brevlådan dök inte upp från ingenstans, menar Niklas Lohaller och tycker att hyresgästerna borde klaga mer på hyresvärden istället.

– Den här diskussionen har pågått länge nu och Ivarssons fastigheter vill inte komma till en lösning.

Vill ha en handlingsplan

– Det är tråkigt att det har gått så här långt. Det handlar inte om att fastighetsägaren inte vill sätta upp fastighetsboxar eller byta brevlådor imorgon, det handlar om att ha en handlingsplan.

Läs även: Råttorna kan stoppa posten – utdelningen hotad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet