Foto: SVT

Ny satsning: Sociala väktare ska göra Oxhagen lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren och hösten har fler sociala väktare rört sig i Oxhagen. Hilal Reda och Victoria Fransson är två av dem. – Det kan vara ganska oroligt, men det beror på hur ungdomarna har haft sin dag, säger Hilal Reda, väktare vid CSG.

Det var efter en tids oroligheter i framför allt Oxhagen i våras, då bland annat fritidsgården brändes ned, som kommunstyrelsen beslutade att satsa två miljoner kronor på ökad vuxennärvaro i Örebro kommuns fem så kallade partnerskapsområden.

Runt 400 000 kronor av pengarna gick till sociala väktare i både ÖBO och kommunens regi. Hilal Reda och Victoria Fransson är två personer som arbetat som sociala väktare i området under sommaren och även nu en bit in på hösten.

Oro i västra Örebro

– Det har varit lugnt för oss. Vi är här för att skapa relation med ungdomarna i området, men det har varit någon incident någon gång ibland, säger Hilal Reda.

Fick sten kastad mot sig

För SVT beskriver de båda väktarna en relativt lugn sommar i Oxhagen. Men det har även inträffat incidenter i bostadsområdet, som bilbränder och upplopp mot polisen.

– En gång åkte en vaktarbil förbi bron här i Oxhagen och då kastade en ungdom en sten på bilen. Men det är det som hänt gentemot oss. Men jag har även hört att andra vaktbolag drabbats värre här ute. Men för oss gäller det en sten mot en bil, så det har varit ganska lugnt, säger Hilal Reda.

Inget vanligt väktarjobb

Arbetet som sociala väktare skiljer sig från de mer ordinarie väktarjobben. De sociala väktare som rört sig i kommunens partnerskapsområden har framför allt jobbat relationsskapande.

– Vi har gått runt i områdena som sociala väktare för att ge trygghet och skapa relationer med boende och besökare i området, säger Victoria Fransson, vid CSG. 

Väktarbolaget CSG arbetar på uppdrag av ÖBO och bolaget Avarn security arbetar i kommunens regi.

Partnerskap Örebro

I Örebro kommun finns det fem stycken partnerskapsområden: Vivalla, Baronbackarna, Varberga, Oxhagen och Brickebacken.

Tanken med partnerskapet är att genom samverkan mellan olika myndigheter och kommunala institutioner öka livskvaliteten för boende i de områdena. Sammanlagt fem kommunala förvaltningar ingår i partnerskapet, så väl som fastighetsbolagen ÖBO, Västerporten och Futurum. Dessutom ingår polisen, det lokala näringslivet, religiösa samfund och civilsamhället.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet