Facebook. Foto: SVT

”Det är klart det måste polisanmälas. Skäms Karlskoga kommun!”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många och upprörda i samband med SVT Nyheter Örebros rapportering om det IVO-anmälda gruppboendet i Karlskoga. På sociala medier har kommentarerna strömmat in.

Det var i onsdags som SVT Nyheter Örebro kunde berätta om allvarliga missföhållanden på ett vårdboende för personer med funktionsnedsättningar i Karlskoga.

Personalen har bland annat nekat dem boende att äta något efter klockan 17, tvingat dem att stanna på sina rum och systematiskt utsatt dem för hot.

Skräckvälde på gruppboende

”Sällan det blir värre och värre”

Vidare ska personal också ha tagit pengar från de boende och satt in på ett privat ICA-kort. Detta gör att kunna ta de funktionsnedsattas bonuscheckar.

– Det är sällan man läser rapporter där det bara blir värre och värre, berättar SVT:s reporter Johan Pisoni, som står bakom rapporteringen.

Och kommentarerna från allmänheten har inte låtit vänta på sig på sociala medier. De har varit både många och skarpa.

”Helt oacceptabelt från så kallad vårdpersonal och chefer”, skriver en läsare.

”Bedrövligt i flera aspekter.....Att man kan behandla andra människor på detta sätt och i över ett år innan nått händer”, kommenterar en annan.

Många av kommentarerna innehåller krav om att missförhållandena måste polisanmälas.

”Det är klart det måste polisanmälas. Skäms Karlskoga kommun!”

– Vi kan konstatera att vår rapportering väckt väldigt mycket känslor hos folk, berättar Johan Pisoni.

Boende kan anmäla

Karlskoga kommun har valt att inte polisanmäla händelsen. De väntar på en utredning från Inspektionen för vård om omsorg, IVO. Däremot kan de boende eller deras anhöriga gå till polisen och göra en anmälan.

– Det är ju otroligt viktigt att anmäla. Det är ett av få sätt som den här typen av missförhållanden kan uppdagas, säger Johan Pisoni.

Har du erfarenheter av missförhållanden på vårdboenden? Maila vår reporter johan.pisoni@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet