Foto: SVT

Drop-in mottagningen stänger på Karla vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

På sin hemsida meddelar Karla vårdcentral att drop-in mottagningen är stängd från och med måndag den 12 december.

På grund av brist på distriktssköterskor och sjuksköterskor stänger Karla vårdcentral sin drop-in mottagning på väster i Örebro tillsvidare. Men enligt verksamhetschefen är det inte så allvarligt som det kanske verkar, de kommer fortfarande ta emot alla som är listade på vårdcentralen.

– Drop-in mottagningen är ingen obligatorisk service utan det är något vi på Karla vårdcentral själva valt, säger Ann-Christine Granander, verksamhetschef för Karla vårdcentral.

Boka tid via telefon

Istället kommer patienterna få ringa för att få en tid hos sköterska eller läkare, och ingen ska behöva söka sig till en annan vårdcentral tydliggör Ann-Christine Granander.

– Vi välkomnar fortfarande alla våra listade patienter och kommer nu kunna ha fler sköterskor som svarar i telefon och kan boka tider, istället för att bemanna drop-in mottagningen.

Drop-in mottagningen har haft öppet mellan klockan 8 och tio måndag till fredag, och tills den öppnar igen är det alltså telefontid från klockan sju som gäller för att boka en tid.

Är det inte väldigt högt tryck på telefontiderna och svårt att få en tid samma dag?

– Jo det är ett väldigt högt tryck. Men drop-in mottagningen brukar stänga när det är sommar- och julsemester. Men i år var vi tvungna att stänga lite innan julledigheten, säger Ann-Christine Granander.

Vill inte slita ut den personal som finns

Enligt henne har det varit låg bemanning under en längre tid och i mån om att ha kvar de sjuksköterskor som arbetar och inte råka ut för sjukskrivningar har beslutet tagits att hålla stängt tillsvidare. När de kommer öppna igen är oklart.

– Vi tycker att det fungerar väldigt bra med drop-in mottagning och strävar efter att öppna den så fort som möjligt, men nu måste jag tänka på att ta hand om de sköterskor som finns så att de inte får för hög arbetsbelastning, säger Ann-Christine Granander.

Problem på flera vårdcentraler

I september i år gjorde även Olaus Petri vårdcentral ändringar för mottagningen av patienter, då på grund av bristen på ditriktsläkare. Situationen på Olaus Petri har ännu inte förbättrats, och på sin hemsida uppger de att de fortfarande gör hårda medicinska prioriteringar för att klara de svårast sjuka.

Riskerar ni att hamna i samma situation som Olaus Petri vårdcentral?

– Nej, det är inte samma situation. En ny sköterska börjar i januari och vi har ytterligare en annons ute just nu. Så fort vi kunnat rekrytera hoppas vi kunna öppna drop-in mottagningen igen, säger Ann-Christine Granander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.