Vårdcentral varnar: vi måste hårdprioritera

Uppdaterad
Publicerad

En av Örebros stora vårdcentraler inför nu hårda medicinska prioriteringar på grund av brist på distriktsläkare.

De som inte är svårt sjuka får vänta och patienterna kommer inte heller att få en fast läkarkontakt.

Olaus Petri vårdcentral på Norr i Örebro har just nu runt 18 200 listade patienter. Varje månad ökar det med 40-50 nya patienter, men samtidigt är det mycket svårt att få tag på de specialistläkare, distriktsläkare, som behövs. På vårdcentralens hemsida skriver verksamhetschefen i röd text:

”På grund av få distriktsläkare vid vårdcentralen kommer Du som patient inte kunna få en fast läkarkontakt inom överskådlig framtid.Detta innebär även att vi gör hårda medicinska prioriteringar för att klara de svårast sjuka.”

– Det som är akut och måste tas om hand idag måste vi ta emot. Och de som har kroniska sjukdomar som behöver tittas till regelbundet för att inte försämra sitt sjukdomsläge måste vi också ha en hög prioritet på, säger verksamhetschefen Stellan Johansson.

Så vilka patienter är det som får vänta lite längre?

– Det är de som inte är urakuta.

Berättar öppet

Region Örebro län har som mål att varje doktor ska ta hand om 1500 listade patienter. Det skulle i så fall betyda tolv heltidsanställda läkare på Olaus Petri vårdcentral. Idag delar fyra deltidsarbetande distriktsläkare på totalt 2,2 tjänster. Därför väljer nu vårdcentralen att berätta öppet om läkarbristen på sin hemsida.

–  Det är för att ha en transparens mot våra uppdragsgivare och mot våra patienter, som väljer att lista sig på Olaus Petri vårdcentral. Det är jätteviktigt att de vet att vi inte har möjlighet att ha en tilldelad specialistläkare i alla sammanhang, säger Stellan Johansson.

Längre väntetider

Det finns hopp om framtiden, eftersom vårdcentralen lyckats knyta läkare under utbildning till sig. Men det kommer att ta lång tid innan alla patienter kan få snabb tillgång till vård.

– Väntetiderna kan bli något längre. Här gör vi ju bedömningen om det är akut så att man behöver träffa vårdpersonal idag. Annars får man vänta någon dag eller en vecka kanske, säger Stellan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.