”Jag var dyngblöt, smutsig och kall”. I klippet hör du Elisabeth Granbom om översvämningen 2015. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Elisabeths hus förstördes vid översvämningen: ”Får panik när det regnar”

Uppdaterad
Publicerad

Det var som hämtat ur en katastroffilm. Vatten i brösthöjd, bråte och skräp som flöt runt. Elisabeth Granbom tvingades lämna sitt hus och kunde inte flytta tillbaka förrän nio månader senare.

– Jag hade ett hus, men jag hade inget hem, säger hon.

Det var många i Elisabeths bostadsområde som drabbades hårt i september 2015 när regnet föll skoningslöst över Hallsberg. Hon var borta under natten när det mesta av regnet kom.

– När jag kom hem fick jag vada på gatan fram till huset, det gick inte att köra bil. Grannarna frågade om de skulle hämta en båt, det var surrealistiskt, säger hon.

Regnkaoset i september 2015

Ville ha ersättning

Nu följer en jobbig period med många beslut att fatta. Huset skulle totalrenoveras, Elisabeth och katten behövde någonstans att bo. Ändå samlade hon kraft att tillsammans med grannar driva frågor mot kommunen.

– Vi undrade bland annat om vi kunde ersättas för självrisken. Men vi fick nej, säger hon och fortsätter:

– Min försäkring täckte inte renoveringskostnaden på dryga miljonen. Men jag hade tur som hade ett jobb och kunde låna.

Fördröjningsdamm

I dagarna har kommunen påbörjat bygget av en damm som ska fördröja stora regnmängder i området där Elisabeth bor. Hon tycker att det har tagit alldeles för lång tid och hon saknar information från kommunen om planerade och vidtagna åtgärder.

– Jag beklagar det och förstår att man upplever att det tar lång tid innan något händer men det tar lång tid att verkställa en byggnation likt den här dammen, säger Niklas Hasselwander, teknisk chef på Hallsbergs kommun.

Psykiskt påfrestande

Att behöva lämna sitt hus hals över huvud har tagit hårt på Elisabeth. Hon beskriver det som att hon stöp i backen. Sviterna sitter fortfarande i.

– Jag är väldigt trött och kommer förmodligen sova resten av dagen efter intervjun. Jag jobbar inte längre, en anledning är den traumatiska situationen att inte ha sitt hem intakt säger hon.

Missa inget om klimatet – prenumerera på SVT:s nyhetsbrev!

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet