Arkivbild. Foto: Alexander Carlsson/SVT

Efter översvämningen: Hallsberg ska betala miljonbelopp till försäkringsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Hallsbergs kommun som får stå för notan för flera av de drabbade efter skyfallen 2015. Det står klart efter en förlikning mellan kommunen och Länsförsäkringar Bergslagen.

Det var ett ihållande regn över Hallsberg den 5 till 7 september 2015.  Vattnet hann inte rinna undan och 400 fastigheter skadades.

Flera av Länsförsäkringar Bergslagens kunder drabbades och senare stämde försäkringsbolaget Hallsberg vid Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Bolaget menade att skadorna orsakats på grund av att kommunens vattensystem var underdimensionerat.

Regnkaoset i september 2015

Men ärendet togs aldrig till rättegång, istället har nu parterna kommit överens om förlikning, något Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

Ska betala 12, 5 miljoner kronor

I förlikningsavtalet förbinder sig Hallsberg att betala 12, 5 miljoner kronor till Länsförsäkringar Bergslagen senast den 10 juni i år. Parterna står för sina respektive rättegångskostnader.

Liknande mål 2019

Hallsbergs kommun var i rätten 2019, då dömdes kommunen att betala 3, 3 miljoner kronor till ett annat försäkringsbolag efter händelsen 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet