Foto: Alexander Carlssn/SVT

Hallsberg döms att betala miljonskadestånd efter översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett försäkringsbolag krävde ersättning från Hallsbergs kommun för skadade hus i samband med den stora översvämningen 2015. Kommunen menar att händelsen var extraordinär och att man inte hade ansvar för följderna – något som underkänns av en domstol, som dömer kommunen att betala 3,3 miljoner kronor i ersättning.

Mellan den femte och sjätte september 2015 föll regnet tungt över östra Sverige. Värst drabbat blev Hallsberg. Enligt mätningar kom 110 millimeter regn, vilket skadade upp emot 400 fastigheter i Hallsberg.  

Ett försäkringsbolag krävde ersättning från Hallsbergs kommun för två privatfastigheter som skadades. Enligt bolaget är det kommunens ansvar eftersom avloppsnätet i området inte hade kapacitet att ens klara av ett så kallat tioårsregn, alltså ett skyfall som i genomsnitt återkommer vart tionde år. 

Kommunen menade att skyfallet i september 2015 var extraordinärt eftersom det kom mycket regn på kort tid, och därför ska betraktas som en extraordinär händelse, så kallad “force majeure”. Kommunen kan i så fall inte hållas ansvarig för skadorna. 

Nu har tvisten avgjorts av Mark- och miljödomstolen. Domstolen slår fast att skadorna på huset har uppkommit genom att avloppsanläggningen är underdimensionerad och att kommunen därför ska ersätta försäkringsbolaget för skadorna. Sammanlagt 3,3 miljoner kronor döms Hallsberg att ersätta bolaget med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet