Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan mildra effekterna men det är omöjligt att förhindra en påverkan”. Hör Niklas Hasselwander, teknisk chef i Hallsberg i klippet. Foto: Kicki Nilsson/TT /Sophie Olsson Rahlén SVT

Sex år efter översvämningen – Hallsbergs kommun bygger fördröjningsdamm

Uppdaterad
Publicerad

När det kom drygt två miljoner kubikmeter regn i Hallsberg på kort tid i september 2015 blev förödelsen stor, och många tvingades lämna sina hem. Nu är tanken att den nya fördröjningsdammen ska mildra effekterna av kommande regn.

– Vattnet kommer att stanna upp, säger Niklas Hasselwander, teknisk chef i kommunen.

Hallsberg är känsligt för stora regnmängder eftersom det är ett stort flackt avrinningsområde med jordbruksmark runt om, och ett samhälle på en låg punkt.

– Det blir som en gryta när det regnar mycket, säger Niklas Hasselwander.

I klippet berättar Niklas Hasselwander om fördröjningsdammen.

Missa inget om klimatet – prenumerera på SVT:s nyhetsbrev!

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet