Foto: TT / SVT

Ericsson redovisar mindre vinst än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson kommer i dag, tisdag, med sin delårsrapport. De redovisar en mindre vinst än väntat. Ericsson är en av de största arbetsgivarna i Kumla och än så länge är det oklart om den lokala anläggningen kommer påverkas.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 2 236 miljoner kronor för andra kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 3 032 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 735 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Läs mer: Ericsson går sämre än väntat

Oklara effekter

På anläggningen i Kumla arbetar cirka 400 personer, och de flesta av dem är tjänstemän. Det är än så länge inte klart exakt hur den minskade vinsten kommer påverka telefonaktiebolaget, och om verksamheten i Kumla kommer att påverkas eller inte.

– Som det ser i nuläget har vi inget konkret att ta ställning till. Vi vet att man sätter igång med ett besparingsprogram men har inte hört om något varsel, säger Kjell-Åke Soting, klubbordförande i Unionen på Ericsson.

Oroliga anställda

Kjell-Åke Soting tror att många på arbetsplatsen är oroliga när företaget redovisar mindre vinst än väntat.

– Det är ett tufft läge men ska företaget överleva måste man anpassa sig och vara på tå.

Besparingar på 9 miljarder

Ericssons koncernchef har sagt till nyhetsbyrån TT att bolaget kommer dra ned på investeringar i forskning och utveckling samt realisera effektivitetsvinster genom en ny bolagsstruktur.

Enligt Vestberg går det pågående åtgärdsprogrammet som ska ge besparingar på 9 miljarder kronor under 2017 enligt plan.

Tidigare i somras kom Svenska Dagbladet med uppgifter om att 3.000-4.000 anställda på Ericsson kunde komma att varslas under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.