Det är ett hot mot pressfriheten, menar Anders Uddling. Foto: SVT

Isattack fördöms av utgivare

Uppdaterad
Publicerad

I samband med branden i Vivalla på torsdagskvällen kastade ett ungdomsgäng snö och is mot journalister från tidningen Nerikes Allehanda som rapporterade från platsen. En reporter skadades. Idag fördömer ansvarige utgivaren händelsen.

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som räddningstjänst och polis larmades till Vivalla centrum. Det kommunala bostadsbolaget ÖBO:s bovärdskontor stod i brand.

Enligt polisen var det tidigt klarlagt att branden var anlagd. En ruta hade krossats och ett brinnande föremål hade kastats in. Elden fick rejält tag och det fanns stor spridningsrisk när elden tog fäste i takkonstruktionen och släckningsarbetet fick delvis utföras med kranbil.

ÖBO-branden i Vivalla

Reporter attackerades

I samband med händelsen kom tidningen Nerikes Allehanda till platsen för att rapportera om händelsen med en fotograf och en reporter. Teamet attackerades av ett ungdomsgäng som kastade snö och is. Reportern fick ett stort isblock i bakhuvudet och skadades lindrigt.

– Det är klart att de upplevde det som otäckt. De backade undan och sedan fattade vi beslut om att de skulle lämna platsen så fort det gick, säger Anders Uddling, tillförordnad utgivare på Nerikes Allehanda.

Hur ser du på händelsen?

– Det är ett hot mot pressfriheten – inte enbart mot NA utan mot all media. Risken är att man blir osäker och inte vågar ge sig ut i verkligheten och bevaka. Vi får absolut inte hamna i den situationen, säger han och fortsätter:

– Vi är vana vid hot via mejl, telefon och sociala medier, men att vi nu också blir fysiskt attackerade är ytterligare ett steg i hotbilden. Det är inte acceptabelt och vi måste vi fundera på vad det kan leda till.

Tagen ur tjänst

SVT:s team som kom till Vivalla strax efter att NA-teamet attackerats, avråddes av polis att inte närma sig platsen där själva släckningsinsatsen pågick med anledning av händelsen.

Den aktuella NA-reportern är nu tagen ur tjänst och händelsen är polisanmäld.

– Det är väldigt viktigt att vi anmäler för att markera att det inte är okej. Det måste in i statistiken att journalister blir hotade, säger Anders Uddling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖBO-branden i Vivalla

Mer i ämnet