Foto: Liv Fahlén / SVT

Facket: ”Det handlar om att få folk att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyrtiotal åhörare dök upp till det första informationsmötet på Folkets Hus i Hällefors om omställningen efter Ovakos varsel. Fortfarande är många chockade över valsverket kommer att läggas ner.

Mötet samlade både anställda på Ovako och andra som bor på orten. Men egentligen påverkar valsverkets nedläggning alla på orten. För varje Ovakoanställd kommer tre övriga anställningar på orten beröras har man konstaterat på kommunen.

Ove Hero var en av besökarna. Han gick själv i pension förra året efter att ha varit anställd på valsverket i nästan 50 år.

Ovako – Valsverket i Hällefors

– Beslutet om nedläggningen kom som en chock för många, säger han. De som vill bo här nu måste vara beredda på ett helg- eller veckopendla till jobbet. Fördelen är ju att vi har billiga hus och vacker natur.

”Många har driv”

Ingi Kirsebom och Lennart Pettersson flyttade till Hällefors från Stockholm för 17 år sedan när de blev pensionärer. De är mer positiva till att bygden ska fortsätta leva och att det kommer att finnas jobb på orten.

– Det finns många företagare kvar som har driv, menar Lennart.

Omställningen klar 2018

På plats i Folkets hus fanns kommunalrådet Annalena Jernberg, Ovakos personalchef och representanter från Arbetsförmedlingen, IF Metall, Unionen och Trygghetsrådet.

Omstruktureringen gäller hela Ovako och ska vara genomförd 2018. Det är ännu oklart om några kommer att erbjudas jobb i samband med flytten.

I höst kommer man att veta hur många Ovakoanställda som arbetslösa till följd av nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovako – Valsverket i Hällefors

Mer i ämnet