Foto: TT

Fler kvinnor drabbas av livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

I Örebroregionen upptäcks fler fall av livmoderhalscancer än tidigare. Att fler tar provet kan vara en förklaring, men inte enbart.

Det är främst bland kvinnor i åldersgruppen 35-40 år som fler drabbas.

– Egentligen vet vi inte säkert vad det beror på. I Örebro kan det ha att göra med att fler kommer på sitt cellprov. Det kan också bero på att spridningen av viruset ökat i samhället, men även något annat, säger Ann-Cristine Nillson, överläkare inom mödrahälsovården i Region Örebro län.

livmoderhalscancer

Unga bättre på att testa sig

De som är i åldersgruppen 23-29 är duktiga på att komma på sina cellprovtagningar, medan den äldre gruppen, 45 och uppåt, är sämre.

– Vi tror att det har med vacciantionen att göra. När de unga vaccinerades så fick de information om att de ändå måste gå på sina cellprov, och det gör de.

Spelar den här provtagningen verkligen någon roll?

– Absolut, det gör den. Vi ahr minskat antalet cancerfall över tid otroligt mycket, så visst den har absolut effekt. Vi hittar saker tidigare och kan se cellförändringar. Så det är jättejätteviktigt att man kommer på sina provtagningar.

Utvecklingar på gång

Inom några år tror man att det ska kunna finnas cellprov som kan genomföras i hemmet.

I dagsläget ligger det även på remiss att även införa vaccination för pojkar, vilket ytterligare skulle minska antalet fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

livmoderhalscancer

Mer i ämnet