Foto: TT

Kortade svarstider på livmoderhalscancerprov

Publicerad

Väntetiderna för att få svar på livmoderhalscancerprov har kortats i Värmland. I stället för ett par månaders väntan ska man nu få svar inom två veckor.

Sedan slutet av mars i år har Landstinget i Värmland tillämpat en ny screeningmetod för att upptäcka eventuell livmoderhalscancer. I stället för att granska cellprover från alla kvinnor som testas så letar man i första hand efter viruset HPV som kan ge allvarliga cellförändringar.

– För patienten skiljer det sig inte så mycket. Man kommer när man blir kallad på cellprovskontroll. Men rent medicinskt är det en säkrare metod eftersom vi kan göra dubbelkontroller när man har cellförändringar eller när man är bärare av högrisk-HPV, säger Margareta Lood som är överläkare på kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

livmoderhalscancer

25 000 prover per år

Den nya screeningmetoden gör att man inte längre behöver granska runt 25 000 cellprover per år i mikroskop. Nu är det huvudsakligen de som bär på den allvarliga typen av HPV-virus som det behöver göras en närmare granskning av cellproverna på. Och det kortar väntetiden för den som väntar på provsvar.

– Det är ju viktigt för patienten och dens oro gällande provsvaret. Rent medicinskt är det sällan man behöver få provsvaret så snabbt men för patientens oros skull är det viktigt, säger Margareta Lood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

livmoderhalscancer

Mer i ämnet