Flera har andats in skadlig gas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen gick något fel på Korsnäs pappersbruk i Frövi. Flera personer har andats in en skadlig gas och förts till sjukhus.

Tre personer har andats in en blandning av myrsyra och klor på Korsnäs pappersbruk. Blandningen verkar ha berott på ett misstag i produktionen.

– De här gaserna har blandats på ett felaktigt sätt och en klorgas bildades, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Det är fortfarande en viss avgasning i lokalerna men inte i sådan omfattning att någon ska utsättas för exponering. De som utsatts fick andningssvårigheter men det är oklart hur pass allvarligt skadade de är.

– Klorgasen är farlig att andas in. Jag vet inte hur länge de exponerats för gasen och hur allvarligt skadade de är, men det är en väldigt irriterande gas, säger Mattias Ermanbrix.

Ingen vidare gasutveckling

Det ska inte finnas någon risk för ytterligare gasspridning eller fara för att fler utsätts.

– Det ingen vidare gasutveckling på platsen, säger Mattias Ermanbrix.

Hur man påverkas av att andas in den här typen av gasblandning beror på koncentration, och hur den såg ut är än så länge inte fastställt.

I en presskommuniké skriver region Örebro att alla tre personer som exponerats för gasen mår under omständigheterna bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.