Rättspolitiska talespersonerna Morgan Johansson (S) och Beatrice Ask (M). Foto: TT

Flera partier vill skärpa livstidsstraffet

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier vill se över och skärpa livstidsstraffet i Sverige så att fler döms till livstid. Endast ett parti är emot och vill avskaffa.

– Livstidsstraffet är omodernt och behäftat med flera avgörande nackdelar, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

Sommaren 2014 skärptes straffet för mord i Sverige. Målet var att livstids fängelse skulle bli normalstraffet för mord och att fler brottslingar skulle dömas till lagens strängaste straff. Men när ändringen inte fick väntad effekt vill nu flera av partierna att lagen ses över igen.

– Lagändringen fick inte det avsedda genomslaget i rättspraxis. En ny lagstiftning måste på plats och det är därför viktigt att regeringen återkommer till riksdagen med ett lagförslag som säkerställer att livstids fängelse blir normalstraffet för mord, svarar Beatrice Ask som är Moderaternas rättspolitiska talesperson på den enkät som SVT Nyheter skickat till alla partierna.

#LIVSTID

Ett parti vill avskaffa

Enkäten visar att flera partier vill se strängare straff. Endast ett parti vill avskaffa livstidsstraffet.

– Vänsterpartiet anser att livstidsstraffet är omodernt och behäftat med flera avgörande nackdelar. Den som dömts till livstids fängelse kan inte förutse den faktiska verkställighetstiden, svarar Linda Snecker.

Vill se Norgesystem

I stället vill Vänsterpartiet se ett system mer likt det som finns i Norge. Där är det längsta straffet 21 år men myndigheterna kan ansöka om att den dömde ska hållas inlåst längre och då prövas det från fall till fall.

SVT Nyheters kartläggning av hur livstidsstraffet förändrats i Sverige sedan Örebro tingsrätt tog över ansvaret att besluta om när livstidsdömda ska släppas ut visar att strafftiderna har blivit längre. Utifrån de omvandlingsbeslut som tingsrätten fattat är snittiden på ett livstidsstraff i dag 25 år. Då den dömde blir villkorligt frigiven och släpps efter två tredjedelar av tiden innebär det 16 år bakom lås och bom.

– Livstidsstraff ges för våra allra allvarligaste brott och bör motsvara ett längre straff än 16 år, anser Centerpartiets Johan Hedin.

– Vissa brottsoffer eller anhöriga till brottsoffer förtjänar att slippa se sin gärningsman på fri fot. Därför anser vi att livstidsstraff ska kunna innebära fängelsestraff livet ut för vissa typer av allvarliga brott, svarar Adam Marttinen (SD).

Livstid lika med livslångt?

Samtidigt tycker flera av partierna att den nuvarande ordningen där en livstidsdömd efter tio år får ansöka om att få komma ut är bra. Men det ska inte vara en rättighet att få straffet tidsbestämt. I vissa fall ska livstids fängelse vara livslångt.

– Det kan finnas tillfällen då en livstidsdömd av olika skäl inte bör friges. Omvandling av straffet är ingen rättighet utan kan medges om omständigheterna så medger. För vissa intagna kan det vara motiverat med en längre tid i fängelse än för andra även vid livstidsstraff, svarar Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet