Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är mycket orolig för detta” – se hur mamman Annika engagerade sig i slutet på 1980-talet och hur utsläppen från Aspa bruk har diskuterats genom åren. Foto: SVT

Från arkivet: Mamman tog strid mot utsläppen från Aspa bruk 1987

Publicerad

De har tillverkat pappersmassa i decennier. Släppt ut rester i Vättern lika länge. I slutet av 80-talet hotade företaget med stängning när gränsvärden skulle skärpas. Utsläppen från Aspa bruk är ingen ny historia – och SVT har rotat i arkivet.

Se hur fabrikens utsläpp har engagerat och diskuterats genom åren i klippet.

1987 hade Annika Johansson i Skara fått nog, och hon började samla in namn. Det kunde inte vara rätt att släppa ut skadliga ämnen i Vättern, menade hon, i sjön där flera kommuner tog sitt dricksvatten.

– Även om det inte finns så stora mängder i dricksvattnet nu så kommer det att bli det förr eller senare, eftersom det inte är nedbrytbara ämnen det handlar om, sade hon till SVT som uppmärksammade hennes initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet