Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Myndigheterna har ganska gott bevisläge för en återkallelse”. Hör Rebecca Nordenstam på Naturskyddsföreningen om varför hon tycker att myndigheterna borde dra in tillståndet för Aspa bruk. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: Myndigheterna borde dra in tillståndet för Aspa bruk

Publicerad

Naturskyddsföreningen anser att Länsstyrelsen borde dra in Aspa bruks tillstånd eftersom de inte klarar utsläppsgränserna till Vättern.

– Klarar bolaget inte gränsvärdena strider verksamheten mot gällande lagstiftning. Då finns det grund för återkallelse av tillståndet, säger Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

2014 kom EU med nya regler och gränsvärden för bland annat utsläpp från pappersbruk till vatten, så kallade BAT-slutsatser. Senast 2018 skulle industrierna klara de nya gränsvärdena, men än i dag har Aspa bruk inte lyckats.

Länsstyrelsen menar att de haft en dialog med bruket om detta, de har även åtalsanmält bolaget för miljöbrott – en utredning som åklagare lade ner.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Fortsätter överskrida gränsvärden – sex år senare

Nu har det gått sex år sedan bruket skulle fått ner sina utsläpp av fosfor och fiberrester – ändå fortsätter man överskrida gränsvärdena.

Det får Rebecca Nordenstam, jurist på Naturskyddsföreningen, att reagera.

– Jag tycker det är konstigt hur man kan tillåta en verksamhet som inte klarar villkoren att fortsätta bedrivas. I vart fall borde de ompröva tillstånden, säger hon.

Inte så lätt enligt länsstyrelsen

Malin Ahlm, enhetschef på länsstyrelsen, menar dock att det inte är så lätt.

– Att bedriva sin verksamhet har man stark rätt att göra. Ska man ta till ett förbud krävs det otroligt mycket, det gör man i princip aldrig. Sen finns det en massa andra tillsynsåtgärder som vi gör för att verksamheten ska komma till rätta med de här problemen.

Rebecca Nordenstam menar dock att det finns goda skäl enligt miljöbalken.

– Här har vi en tidsperiod på sex år där BAT-slutsatserna inte följts, då skulle jag säga att myndigheterna har ganska gott bevisläge för en återkallelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet