Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betyder inte att jag sagt att det här går bra” – hon lade ned förundersökningen om misstänkt miljöbrott mot Aspa bruk, hör miljöåklagaren Lise-Lotte Tegler förklara. Foto: SVT

Miljöåklagaren om nedlagda utredningen mot Aspa bruk: ”Jag kunde inte styrka brott”

Publicerad

Ahlstrom Aspa bruk har haft tio år på sig att klara EU-kraven för utsläpp i Vättern – utan att lyckas. 2023 gjordes en åtalsanmälan mot företaget. Kort därefter lades förundersökningen ned.

– Kommer det in nya anmälningar så kan det här komma att utredas igen, säger miljöåklagare Lise-Lotte Tegler.

Enligt Lise-Lotte Tegler kan hon inte i detalj kommentera de överväganden hon gjorde när åtalsanmälan landade på hennes bord, nu när förundersökningen är nedlagd.

– Efter de inledande utredningsåtgärderna insåg jag att det fanns omständigheter i det här fallet som gjorde att jag inte straffrättsligt kan styrka en eventuell brottslig gärning. Och då är det min skyldighet att lägga ner förundersökningen.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Vad föll det på?

– Eftersom ärendet är nedlagt så råder det förundersökningssekretess.

Åklagaren om Aspa bruks utsläpp: Fortsatt ansvar

Men även om fallet är nedlagt betonar hon att företaget har ett fortsatt ansvar för att komma till rätta med problemen.

– Även om en förundersökning om misstänkt miljöbrott läggs ner så innebär det inte att det är fritt fram att fortsätta överskrida gränsvärden. Jag har tittat på åren 2018-2022. Kommer det in nya anmälningar så kan det här komma att utredas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet