Gerillakonst ploppar upp i Örebro i samband med Open art. Foto: Axel Brantemo

Gerillakonst intar Örebros gator

Uppdaterad
Publicerad

Open art är i full gång i Örebro och mängder med folk går runt för att titta på konstverken. Men nu har det dessutom ploppat upp konstverk som inte tillhör Open art i Örebro.

– Konst ska göra en osäker. Det här är fint, säger Lars Jonnson.

Konstfesten Open art har pågått en vecka i centrala Örebro med konstverk från konstnärer från hela världen– men konstverk fortsätter ploppa upp. Även såkallad gerillakonst ingår nu i Örebros stadsbild.

– Jag tycker att det är bra. Lokala konstnärer eller tillresande konstnärer ska använda en utställning i den här klassen för att hitta ett sätt att göra en positiv gerillaaktivitet, det är mycket större än att förstöra. Det är lättare att förstöra än att bygga upp, säger Lars Jonnson som är curator vid Open art.

Open art i Örebro
Lars Jonnson är konstnärlig chef för Open art Foto: Anders Nord

Hyllar Ai Weiwei

Ett exempel på såkallad gerillakonst är konstnären PBR:s verk med vita T-shirts med tryck som satts upp i Svartån med hjälp av järnspett. Trycken på tröjorna anspelar alla på den tidigare Open art utställaren Ai Weiwei. Lars Jonnson tycker att det är ett kul initiativ.

– Vi pratar med varandra när vi går runt och tittar inom teamet. Jag har så många andra konstverk att hålla koll på så jag går inte direkt runt och räknar vilka konstverk som inte hör till oss. Men när jag ser ett registrerar jag det och ler, säger han.

BPR:s hyllning till tidigare Open art utställaren Ai Weiwei Foto: Axel Brantemo

”Använd Örebro som upplevelsestation”

Lars Jonnson skulle gärna se fler gerillakonstverk på Örebros gator.

– Jag tycker att man ska använda Örebro som en upplevelsestation. Man kanske till och med ska prata med hyresvärdar som har en tom lokal eller med ett kafé eller något för att visa sin egen konst. Jag uppmanar inte till gerillakonst men jag kommer inte att säga ”det här får ni inte göra”. Jag tycker det är bra att vara ifrågasättande, säger han.

Ett av gerillakonstverken står i Slottsparken. Foto: Axel Brantemo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet