Foto: SVT

Nekades en krona i skadestånd av staten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom domen vid Norrköpings tingsrätt i fallet där Torgny Jönsson, en före detta intern på säkerhetsavdelningen på Kumlafängelset, stämt staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Tingsrätten meddelade då att åtalet ogillades – något Jönsson tänker överklaga.

Torgny Jönsson dömdes den 10 november 2009 i hovrätten för grovt bedrägeri till sju års fängelse. Under fängelsetiden var han placerad på samtliga tre säkerhetsavdelningar i landet.

Ville ha skadestånd

Jönsson menar att han, genom placeringen på säkerhetsavdelningar, har fått sina mänskliga rättigheter kränkta enligt Europakonventionen.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

Med anledning av det ville Jönsson därför ha skadestånd, men bara en krona som en symbolisk summa. På tisdagen kom domen i Norrköpings tingsrätt, som ogillar åtalet.

Domstolen anser inte att den artikel i Europakonventionen som mannen hänvisar till kan användas i sammanhanget. ”Tingsrätten lämnar Torgny Jönssons talan utan bifall”, står det att läsa i domen.

”Korrekt beslut”

– Det är ett korrekt beslut. En placering på säkerhetsavdelning handlar i sig inte om en anklagelse om brott. Det är också anledningen till att tingsrätten inte såg Europakonventionens sjätte artikel som tillämplig i målet, säger Ralf Järftelius, föredragande för Justitiekanslern, till Tvärsnytt.

– Det här kommer jag verkligen att överklaga. Tingsrätten har bedömt fel. Det man kommer fram till här är oerhört inkonsekvent. Vi ska försöka ta det upp till Europadomstolen om vi inte får rätt i Sverige, säger Torgny Jönsson till Tvärsnytt.

– Tingsrätten har på ett anmärkningsvärt sätt misstolkat Europakonventionens regler, tillägger han.

JO riktade kritik

För en tid sedan kritiserade även Justitieombudsmannen hanteringen av fångar på säkerhetsavdelningarna. JO har föreslagit en lagändring, som säger att den första obligatoriska omprövningen för fångar på säkerhetsavdelningen inte ska ske förrän efter sex månader. I dag är det redan efter en månad.

Artikel 6 i Europakonventionen

Rätt till en rättvis rättegång

1. Var och en skall, vid prövningen av hans civila rättigheter och skyldigheter eller av en anklagelse mot honom för brott, vara berättigad till en rättvis och offentlig förhandling inom skälig tid och inför en oavhängig och opartisk domstol, som upprättats enligt lag. Domen skall avkunnas offentligt, men pressen och allmänheten får utestängas från förhandlingen eller en del därav av hänsyn till den allmänna moralen, den allmänna ordningen eller den nationella säkerheten i ett demokratiskt samhälle, eller då minderårigas intressen eller skyddet för parternas privatliv så kräver eller, i den mån domstolen finner det strängt nödvändigt, under särskilda omständigheter när offentlighet skulle skada rättvisans intresse.

2. Var och en som blivit anklagad för brott skall betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts.

3. Var och en som blivit anklagad för brott har följande minimirättigheter

a) att utan dröjsmål, på ett språk som han förstår och i detalj, underrättas om innebörden av och grunden för anklagelsen mot honom,

b) att få tillräcklig tid och möjlighet att förbereda sitt försvar,

c) att försvara sig personligen eller genom rättegångsbiträde som han själv utsett eller att, när han saknar tillräckliga medel för att betala ett rättegångsbiträde, erhålla ett sådant utan kostnad, om rättvisans intresse så fordrar,

d) att förhöra eller låta förhöra vittnen som åberopas mot honom samt att själv få vittnen inkallade och förhörda under samma förhållanden som vittnen åberopade mot honom,

e) att utan kostnad bistås av tolk, om han inte förstår eller talar det språk som begagnas i domstolen.

Källa: www.lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

Mer i ämnet