Torgny Jönsson kräver skadestånd av Kriminalvården Foto: SVT

Kräver skadestånd för inlåsning på säkerhetsavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Torgny Jönsson driver ett skadeståndsärende mot staten där han vill testa om säkerhetsavdelningarna bryter mot de mänskliga rättigheterna enligt Europakonventionens sjätte artikel. Jönsson kräver en krona i skadestånd.

– Det här ger stöd till exakt de punkter som vi tar upp i vårt skadeståndsärend i Norrköpings tingsrätt, säger Torgny Jönsson. Om domstolen tvivlat på vår bevisning tidigare har de nu verkligen anledning till att ompröva det.

JO har också föreslagit en lagändring som säger att den första obligatoriska omprövningen för fångar på säkerhetsavdelningen inte ska ske förrän efter sex månader. Idag är det redan efter en månad.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

– Jag har respekt för den synpunkten, men lagstiftningen ser ut som den gör och det är den vi och kriminalvårdsverket måste rätta sig efter.

Tingsrättsförhandlingarna hölls i Norrköping den 8:e maj, domen presenteras den 10:e juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

Mer i ämnet