• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Här är jobben du ska satsa på

Uppdaterad
Publicerad

Bygg och anläggning, vården och IT-branschen – där kommer jobben att finnas i Örebro län framöver. Om du däremot tänker dig att arbeta inom industrin och jord-och skogsbruk, ja då kan det bli desto trögare. Allt enligt arbetsmarknadsprognosen som presenterades på onsdagen.

Två gånger om året presenterar Arbetsförmedlingen sin prognos för bristyrken och branscher där det är överskott på personal.

På onsdagen var det dags igen och den rapport som lades fram skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år. Enda undantaget är industrin där arbetsgivarna, trots låg efterfrågan på varor och väntade rationaliseringar ser positivt på framtiden.

– Vi har en bra efterfrågan, men det är tydligt att utbildning blir allt viktigare. För ungdomar gäller det att fullfölja gymnasiet och för äldre kan till exempel en arbetsmarknadsutbildning vara vägen in i arbetslivet, Sari Harju, chef Arbetsförmedlingen i Örebro.

Optimism och framtidstro

Som helhet visar undersökningen att arbetsmarknaden i Örebro län är stark och arbetsgivarna är optimistiska inför nästa år.

Arbetsförmedlingens intervjuundersökning visar att näringlivet ser mycket ljust på framtiden. Foto: Arbetsförmedlingen

Läs också: Ljus arbetsmarknad för byggarna

Bygg och anläggning har starkast framtidstro, men även den privata tjänstesektorn, med IT-branschen i spetsen, uppvisar tydlig optimism. Det gör också industrin, trots att det är låg efterfrågan på industrivaror från omvärlden.

Bristen på personal i byggbranschen väntas dock bromsa upp utvecklingen.

Nyanlända en utmaning

Nästa år väntas sysselsättningen öka med 1 400 personer, inom främst privat och offentlig tjänstesektor.

Länets stora utmaningar nästa år är ett problematiskt matchningsläge och högre arbetslösheten när fler nyanlända kommer in i arbetskraften.

Yrken och branscher där det råder brist i länet:

  • Bygg och anläggning
  • Transport
  • IT
  • Industrin – ingenjörer
  • Sjuksköterskor
  • Undersköterskor
  • Läkare
  • Förskollärare
  • Lärare i grund- och gymnasieskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.