Trots stark arbetsmarknad – arbetslösheten ökar nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 kommer sysselsättningen att öka, men också arbetslösheten. Utrikesfödda, personer med funktionshinder och äldre arbetslösa står för 75% av arbetslösheten i Örebro län.

Arbetsmarknaden i Örebro län är stark och arbetsgivarna är optimistiska inför nästa år – så kan man kort sammafatta den arbetsmarknadsprognos som presenterades av Arbetsförmedlingen på onsdagen.

Men trots att allt fler får jobb och annan sysselsättning kommer arbetslösheten att öka i länet.

Står långt från arbetsmarknaden

Ökningen beror på att många som har flytt till Sverige kommer in i arbetskraften i takt med att de får uppehållstillstånd.

Personer som saknar eftergymnasial utbildning, personer med funktionshinder och äldre inskrivna arbetslösa står också längre ifrån arbetsmarknaden.

Dessa grupper växer hela tiden och utgör i dagsläget tre av fyra, eller 75%, inskrivna arbetslösa.

– Ska vi klara framtidens kompetensförsörjning måste arbetsgivarna bättre ta på att se och tillvara kompetenser hos dessa personer, säger Maria Haglund, chef Arbetsförmedlingen Karlskoga.

Så görs prognosen:

Prognosen bygger på Arbetsförmedlingens intervjuer med privata och offentliga arbetsgivare och presenteras två gånger om året.

I Örebro län har 500 arbetsgivare från samtliga branscher fått svara på frågor om vad de är i behov av de närmaste 12 månaderna men också på längre sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.