Här är sexuella ofredanden extra vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Örebro är en av fem städer i Sverige där det är störst risk för unga tjejer att bli sexuellt ofredade på gator och torg, visar en ny kartläggning.

Eszter Abran utsattes för sexuella ofredanden på stan under en nyårsafton.

– Det var lite av en attack. Det gick ganska snabbt.  Ett stort killgäng kom förbi och en av dem kom jättenära, det var ganska obehagligt, säger hon.

Örebro en av de värsta kommunerna

Polisens rapport tar bland annat upp i vilka kommuner som det har anmälts flest sexuella ofredanden på gator, vägar och parker under 2015 och 2016. Tillsammans med Stockholm, Malmö, Göteborg, och Eskilstuna är Örebro en av de fem kommuner där sexuella ofredanden på gator och torg verkar vara mest förekommande.

Annika Laestadius som är chef för lokalpolisområde Örebro är förvånad över resultatet.

– Jag kan inte riktigt förstå att vi sticker ut, för när jag tittar på utfallet för 2015 så har inte vi haft speciellt många anmälningar. Vi har 18 anmälningar under 2015. Det är absolut 18 för många, men det är inte mer än under tidigare år, säger hon.

Unga tjejer extra utsatta

Rapporten har gjorts mot bakgrund av händelserna i Köln i Tyskland och på ungdomsfestivalen We are Stockholm, där unga kvinnor utsattes för sexuella ofredanden. Polisen har tittat på 10 000 anmälningar som gjorts under åren 2011-2016.

De flesta brottsoffer är flickor under 15 år som utsatts på offentlig plats av en ensam gärningsman.

”Han hade en hand på min rumpa”

Bianca Green utsattes för ofredanden på en flygplatsbuss. Det var trångt på bussen och en äldre man bestämde sig för att utnyttja situationen, berättar hon.

– Jag kände hur han hade en hand på min rumpa. Jag tog ett steg fram, han tog ett steg fram och han följde efter. Då vände jag mig om och kollade honom i ögonen, då tog han bort handen.

Svårt att komma åt

I rapporten kommer polisen fram till att brotten är svåra att utreda eftersom gärningsmännen är svåra att identifiera och många anmäler dessutom inte brottet. Vad polisen framförallt kommer att arbeta med är information.

– Vi har varit på fritidsgårdar för att prata om vikten av att anmäla. När vi har gjort det har vi fått höra skrämmande historier när hur bland annat unga tjejer är med om saker som helt uppenbart är brott, men som de inte anmäler, säger Annika Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.