–  Jag blir orolig, säger Liberalernas oppositionsråd i Örebro direkt efter beskedet att kommunstyrelens ordförande lämnar sitt jobb. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hotar med avhopp efter skolkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas oppositionsråd Karolina Wallström hotar nu att lämna det parlamentariska samarbetet kring skolflyttarna. Anledningen är den situation som eleverna på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade.

Karolina Wallström (L) är 2:e vice ordförande i programnämnd Barn- och utbildning som ansvarar för skolfrågor.

Inför de många stora renoveringar och skolflyttar som måste genomföras i Örebro kommun bildades en parlamentarisk grupp där riktlinjer och mål tagits för hur flytt från Risbergska skolan till andra enheter ska gå till.

Risbergska skolan

”Grymt besviken”

Där slogs fast att speciell hänsyn ska tas till RGD/RGH:s elever något som Karolina Wallström nu ifrågasätter att man har gjort.

– Jag är grymt besviken på att det är RGD/RGH som dragit nitlotten i den här skolflytten, säger hon. Jag trodde det skulle bli bättre när vi samverkade om skolflyttar.

Vem tog beslutet?

Wallström menar att situationen som uppstått pekar på att det gjorts fel på många punkter.

– Det förvånar mig att det har påbörjats så stora renoveringar av Risbergska skolan som stör ut nuvarande utbildningar. Vem tog det beslutet? Det är ju idiotiskt att störa ut ungdomarnas så viktiga gymnasietid, speciellt för de elever som nu tar studenten.

Ska hållas ansvariga

Samtidigt erkänner Karolina Wallström att hon har del i det som skett.

– Jag är delansvarig i detta kaos och det skäms jag för. Vi politiker och tjänstemän har inget egenvärde i organisationen. Vi ska således arbeta för andra och gör vi fel, politiker såväl som tjänstemän, ska vi hållas ansvariga och inte skylla ifrån oss.

Kan lämna gruppen

Hon är nu beredd att lämna den parlamentariska gruppen om det gynnar eleverna.

– Jag tror fortfarande på samarbete över partigränserna. Ett gemensamt politiskt mål bäddar för bättre resultat eftersom ingen politiker vill något annat, men samtliga inblandade måste förstå vem som styr och ha samma mål, avslutar Karolina Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Risbergska skolan

Mer i ämnet