Foto: TT

USÖ söker bröstmjölksdonatorer

Publicerad

För tillfället finns det två bröstmjölksdonatorer som kan fylla på neonatalavdelningens mjölkbank på USÖ. Eftersom deras donationstid snart är över välkomnar sjukhuset nu fler som kan tänka sig ge mjölk.

SVT Nyheter Värmland rapporterade i veckan om att det är akutbrist på bröstmjölk och att lagret i mjölkbanken på Centralsjukhuset i Karlstad är på väg att sina.

På USÖ:s neonatalavdelning är lagret hyfsat påfyllt och det ser stabilt ut med donatorer.

– Vi har två stycken i nuläget men vi behöver nya hela tiden, säger Gunn-Eli Breivik, sjuksköterska och barnmorska på USÖ.

En kvinna som nyligen blivit mamma kan donera sin mjölk i tre månaders tid efter födseln. Därefter ändrar mjölken sig i sammnasättningen. Det innebär att ständigt behövs ett visst inflöde.

– Det brukar gå runt under året. Då vi får brist brukar vi gå ut i media, vilket brukar ske ungefär vartannat år, berättar Gunn-Eli Breivik.

Inget krisläge 

Även om donatorerna inte är särskilt många, så är det ingen kris när det gäller mjölkbanken.

– Just nu ser det hyfsat ut. Men vi använder också mjölk varje dag. När det blir mer akut så jobbat vi mer aktivt med att få in donatorer, Lina Molén som är avdelningschef på neonatalavdelningen.

Hur lång tid tar det för ett fullt mjölklager att sina?

– Omöjligt att säga. Det beror på hur mycket mjölk som går åt, vilket varierar, säger Gunn-Eli Breivik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.