Gräsbränder både norr och söder om Ludvika påverkar tågtrafiken till Örebro.

Bränder längs spåren – tåg ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det är störningar i tågtrafiken mellan Örebro län och Dalarna just nu. Flera tåg har ställts in och ersätts med buss på grund av bränder längs med järnvägen.

På grund av gräsbränder norr och söder om Ludvika är det tågstopp mellan Borlänge och Grängesberg, vilket även påverkar tågtrafiken till och från Örebro. Samtliga tåg på delsträckan ställs in. Tågkompaniet kör ersättningsbussar kontinuerligt men skriver på sin hemsida att det är svårt att få in bussar för samtliga avgångstider.

Än så länge finns ingen prognos för när tågen kan köra som vanligt igen.

En av dem som påverkas av tågstoppet är Anders Parkow, som åker dagligen mellan Ludvika och Örebro. Han vet inte vet när han kommer komma fram till Örebro i dag.

– Det sattes inte in någon ersättningsbuss för det tåg jag skulle ha tagit vid halv fyra, så nu är jag hänvisad till nästa avgång, men då är det buss som gäller vid halv fem, säger han.

Hur påverkar stoppet dig?

– Det är klart att det är frustrerande, jag vet ju inte när jag kommer hem. Det är svårt att få ihop det när det är barn som ska hämtas från skola och dagis. Samtidigt förstår jag att de stoppar trafiken om det kan finnas en säkerhetsrisk att köra tågen just nu, säger Anders.

Tågstoppet beror alltså på flera gräsbränder och hanteras av räddningstjänsten i Dalarna.

”Jag ser höga lågor i skogen”

– Räddningstjänsterna i Ludvika, Grängesberg, Kopparberg och Smedjebacken och även brandvärnet i Sunnansjö är ute och bekämpar bränderna, säger räddningsledaren Kent Sjöberg till SVT Nyheter Dalarna.

SVT Nyheter Dalarnas reporter Gunilla Wikström finns på plats nära Dalporten vid södra utfarten från Grängesberg.

– Det brinner ordentligt här i skogen mellan järnvägen och riksvägen, säger hon.

– Jag ser höga lågor i skogen.

Det verkar som att bränderna har orsakats av gnistor från bromsande tåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.