Järv spårad i norra länet

Publicerad

En järv har spårats i norra delarna i Örebro län meddelar Länsstyrelsen.

– Det är relativt nytt att järven spåras i länet men nu har det varit varje år sedan några år tillbaka, säger Susanna Gustavsson på Länsstyrelsen.

Järven som vanligtvis hör hemma i Sveriges nordligaste delar har brett ut sig längre söderut de senaste åren. Bland annat i Värmland finns nu fasta järvfamiljer och Länsstyrelsen misstänker att detta kan vara ett tecken på att järven snart etablerar sig i även i Örebro län, men hittills är det bara enstaka individer som ibland spåras och inga föryngringar har konstaterats.

– Det är kul när de dyker upp, vi har spårat järv i länet i några år nu men det är alltid ensamma djur, säger Susanna Gustavsson som är handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Hur upptäckte ni järven den här gången?

– Vi var ute och snokade som vi kallar det, och så stötte vi på några jägare som hade sett spåret. Annars är vi väldigt beroende av att allmänheten rapporterar in till oss.

I Örebro län är varg och lodjur de vanligast förekommande rovdjuren. Järven är en rödlistad art och har minskat i sin helhet de senaste åren enligt Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.