En regnbågsflagga i nacken visar att Kif Örebro tar ställning för alla människors lika värde. Foto: Kif Örebro

Kif Örebro spelar med regnbågsflagga

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Kif Örebro ställning för alla människors lika värde genom att trä på sig matchtröjor prydda av regnbågsflaggor under säsongens matcher.

– Det är en självklarhet för laget, säger ordförande Charlotta Nordenberg.

Med start i premiärmatchen mot Kopparbergs/Göteborg på söndag kommer Kif Örebro i år att spela sina matcher i damallsvenskan med en regnbågsflagga i nacken. På så sätt vill laget visa att de står upp för alla människors lika värde.

– Vi har ju redan förra året spelat med regnbågsbindel på vår lagkapten. Vi vill med detta visa att vi är en inkluderande förening och att detta är otroligt viktigt för oss, säger Charlotta Nordenberg, Kif Örebros ordförande.

Charlotta Nordenberg, ordförande Kif Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Flera hörde av sig

Rosengård var först bland damallsvenskans lag med att ha regnbågsflaggan på matchtröjorna under förra året. Kif Örebros initiativ med kaptensbindel i regnbågens färger gav ringar på vattnet och är delvis orsaken till att man i år tar nästa steg.

– Vi fick bara positiva reaktioner och det var andra klubbar som hörde av sig till oss för att höra var vi fick tag på bindeln någonstans, så det har spridit sig, säger Charlotta.

Förutom A-laget kommer även det andra elitlaget i klubben F-19 att ha symbolen på sina tröjor.

Herrarna tvekar

Åtta av tolv lag spelade med regnbågsfärgad kaptensbindel i damallsvenskan i fjol. På herrsidan är det ännu bara Östersund som gör det. Inget av herrlagen bär flaggan på sina matchtröjor.

– Det kan vara så att det upplevs som tuffare inom herrfotbollen att träda fram. Det kan ju förknippas med homosexualitet. Men det här handlar om människors lika värde. Sin egen sexualitet och kärleken till den man älskar och att man skall få vara den man är. Det är viktigt och det kan ju herrfotbollen också stå för. Men det verkar vara lite tuffare för dem att ta sig igenom det. Men jag tycker det borde vara självklart för dem att göra det också, säger Charlotta.

Både bindel och flagga

Även under denna säsong bär lagkaptenen den regnbågsfärgade bindeln. Och nu alltså med symbolen på samtliga matchtröjor.

– För mig är det en självklarhet att alla människor är lika värda, men tyvärr är det inte så världen ser ut. Jag är otroligt stolt över att bära regnbågsbindeln även denna säsong och med flaggan på ryggen visa att vi i Kif Örebro aktivt gör vad vi kan för att sprida öppenhet och kunskap i frågan, säger målvakten Carola Söberg.

Laddad fråga

Beslutet för laget som helhet har varit självklart att ta. Men omgivningens reaktioner visar att ämnet fortfarande är laddat.

– Det kommer ju en del kommentarer om att fotboll inte är politik och ”Lägg av med det där!”. Men det här inte partipolitik. Det här är ett samhällsansvar, säger Charlotta Nordenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.