Foto: SVT Design

Knivskuren och rånad – nu är Shaho tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiker drabbas av flest rån. Under torsdagen var det Shaho Kerims otur. Då slog rånaren till mot hans matbutik i Oxhagen.

Under torsdagen utsattes Shaho Kerims matbutik för ett rån. Han är fortfarande tagen, för ett dygn sedan satt han på akuten för att få sina skador undersökta. Som tur var klarade sig Shaho bra, trots att rånaren attackerade honom med kniv.

Hela natten låg Shaho Kerim sömnlös men han tvekade inte när morgonen kom. Butiken skulle öppna, precis som vanligt. Familjen var med under öppningen för att stötta honom.

Oro i Oxhagen

– Det kändes konstigt att gå in i butiken. Jag hade med mig min fru, son och bror.

Livsmedelsbutiker utsatta

Statistik från Svensk Handel visar att  Shaho Kerims butik är långtifrån den enda matbutik som utsatts för rån.

45 procent av alla butiksrån som inträffade under det första halvåret 2015 skedde i just livsmedelsbutiker. Alltså är dessa mest drabbade av alla sorters butiker.

Vad kan butikerna göra för att förhindra rån?

– Ha kameraövervakning och skydda de varor som gärningsmännen oftast vill åt, till exempel cigaretter, säger Leif Andersson, polis i Örebro.

Lättare att inte bli upptäckt

Han tror att mindre matbutiker är extra utsatta eftersom de inte har ett lika bra säkerhetssystem som större butiker.

– Det är lättare för en rånare att slippa bli upptäckt, säger Leif Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Oxhagen

Mer i ämnet