Foto: SVT

Kommunens kostnader för färdigvårdade äldre växer

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en karusell som snurrat vidare oavsett vilka åtgärder man testat. I tio års tid har Tvärsnytt granskat kommunens kostnader för äldre som blir kvar på sjukhuset efter att de vårdats färdigt. Och i år pekar kurvorna brant uppåt igen.

Bristen på korttidsplatser, stöd i hemmet eller långtidsplatser i Örebro kommun har gjort att patienter blivit liggande och kostat pengar på USÖ.

Pengar som kommunen får betala till landstinget. Och det är dyrt. Medan en plats på ett korttidsboende ligger på runt 1500 kronor per dygn kostar en plats på sjukhuset närmar 5000 kronor per dygn.

Vården av gamla – tio års granskning

En rimlig nivå ska ligga på mellan tre och fyra miljoner säger kommunalrådet Rasmus Persson (C), som sedan 2007 varit ansvarigt kommunalråd.

– Det är klart att vi inte ska ligga på 16 miljoner som vi gör i år, konstaterar han.

52 korttidsplatser

– Men det har sin förklaring. Under lång tid har äldreboendet Tullhuset varit stängt för ombyggnation men nu öppnade vi det för en vecka sedan och har skapat 52 korttidsplatser.

Det är förklaringen för i år. Andra år har det handlat om ett havererat vikarieprojekt, brist på korttidsplatser och långtidsplatser. Under 2008 lyckades man få ner kostnaderna genom att införa en ”nollvision” där alla färdigvårdade skulle tas hem.

Det innebar mer arbete för personal som vårdade de gamla i hemmet men visade sig i långa loppet inte räcka till.

För den patient som blir kvar på sjukhuset innebär det inte bara att man kanske inte får den stimulans och träning som man kan få på ett korttidsboende. Det leder också till att sjukhusets avdelningar blir överbelagda.

”Trångt ibland”

– Visst är det trångt ibland, medger Ewa Slätmo som är områdetschef på USÖ.

– Det händer att vi får placera patienter på andra avdelningar också.

Under tio år kan man konstatera att ingen hittat en varaktig lösning. Nu går man tillbaka till ritbordet

– Istället för att jag skäller på landstinget och landstinget skäller på mig så ska vi sitta ner tillsammans och har också skapat en speciell grupp som ska titta på problemet, säger Rasmus Persson (C).

– Det här är inget olösligt problem och under de tio år som gått så har vi lyckats vid flera tillfällen att få kostnaderna att gå ner.

Större problem än pengar

Han understryker att problemet är större än bara pengar.

– Det handlar om att hitta den bästa vårdformen för den enskilda så att vi slipper gamla som får åka fram och tillbaka till sjukhuset för att de insjuknar igen. Problemet är inte pengar som jag ser det utan att det ska finnas flera olika vårdformer för äldre som inte kan bo hemma. Eller tillräckligt med hjälp för den som bor hemma.

Så har kostnaderna sett ut de senaste åren:

  • 2004  -  4 miljoner
  • 2005  -  12,7
  • 2006  -  11,5
  • 2007  -  20
  • 2008  -  5,6
  • 2009  -  7,4
  • 2010  -  9
  • 2011  -  9,2
  • 2012  -  6
  • 2013  -  14
  • 2014  -  16 (prognos)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården av gamla – tio års granskning

Mer i ämnet