Foto: SVT/arkiv

Notan slutar på sex miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljoner kronor, så stor blir Örebro kommuns kostnad, det här året, för patienter som är medicinskt färdigbehandlade på sjukhuset men som blir kvar i sjukhusvård för att kommunen inte har plats i vårdboende. Kommunens kostnader för de här patienterna har minskat år från år men det är fortfarande en bra bit kvar till den nollvision som man beslutade om 2007.

Det har länge varit ett problem för både Örebro kommun och sjukvården att färdigbehandlade patienter tvingas ligga kvar på sjukhuset för att kommunen inte kunnat ordna med vårdplatser. När en patient betraktas som färdigbehandlad, enligt läkare, så får den ligga kvar på sjukhuset i fem extra arbetsdagar på landstingets räkning, efter den tiden går kostnaden över till kommunen.

Mats Björeman som är tf verksamhetschef för medicinklinikerna på Universitetssjukhuset säger att notan troligen kommer att hamna på sex miljoner, lite drygt, när det här året är slut. Pengar som alltså kommunen ska betala till sjukhuset. Det ska jämföras med närmare 10 miljoner förra året.

Vården av gamla – tio års granskning

– Så det går åt rätt håll, det är en trettio procentig minskning men det är ändå långt ifrån kommunens nollvision, säger Björeman.

På Örebro kommun är Tommy Henningsson förvaltningschef på social välfärd och han bekräftar bilden. Om det inte händer något oförutsett så kommer notan för det här året att sluta på mellan fem och sex miljoner kronor.

– Det kan jämföras med 2007 då skulden till landstinget översteg 20 miljoner kronor för patienter som var medicinskt färdigbehandlade men som blev kvar på USÖ. Vi hade inte tillräckligt många platser i korttidsboenden och för dem som skulle ha hemsjukvård kunde det blir en tid av väntan. Men det har blivit mycket bättre, fortsätter Henningsson.

– Det var då, 2007, vi bestämde oss för en nollvision och även om vi inte landat där än så är vi på god väg.

Men Tommy Henningsson säger också att kommunen inte vill låsa sig vid nollvisionen idag, även om den finns kvar.

– Idag ligger fokus på den enskilda individen och att övergången från sjukhusvård till annan vård ska bli så bra som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården av gamla – tio års granskning

Mer i ämnet