Foto: SVT

Kumla kan få privat förskola

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Kumla öppnar upp för etablering av privat förskola i kommunen.

– Uppfyller entreprenören kriterierna ser vi inga hinder, säger Katarina Hansson (S).

Det privata barnpassningsföretaget Nanny Belle AB har ansökt om att få öppna en privat förskola med plats för 55 barn i Kumla. Hittills har Kumla kommun inte godkänt någon ansökan om privat förskoleverksamhet, men i samband med att majoriteten presenterade sitt budgetförslag tidigare i veckan lämnades en öppning.

– Vi har haft samtal om att möjliggöra för en privat aktör att starta upp en förskola förutsatt att de kan uppfylla kvalitetsaspekten och övriga kriterier som nämnden har tagit fram, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S).

Stora barnkullar

Enligt Hansson handlar det om att säkerställa välfärden under en period av stora investeringar samtidigt som barnkullarna har ökat.

– Om de kan hitta en plats att bygga på och kan garantera att de kvalitetskrav som vi som kommun har satt upp uppfylls ser vi inga hinder.

Katarina Hansson (S) Foto: SVT

Enligt Skolverkets statistik från 2015 är Kumla kommun en av sju kommuner i länet som ännu inte har någon privat förskoleavdelning. Ingen entreprenör har tidigare lyckats uppfylla kommunens riktlinjer för fristående förskolor.

Vänsterpartiet negativa

Västerpartiet är dock negativa till en etablering av privata förskolor i kommunen.

”Vänsterpartiet ställer sig helt och hållet negativt till denna privtiseringsiver och säger definitivt Nej/avslag till en privatisering av offentlig verksamhet i Kumla kommun. Även om förskolepersonal i privat sektor ofta har högre medellön än i offentlig enligt SCB så säger Vänsterpartiet i Kumla definitivt nej till vinster i välfärden”, skriver Staffan Göransson (V) gruppledare i kommunfullmäktige i ett pressmeddelnde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.