Foto: SVT

Vården missade graviditet – orsakade missfall

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Karlskoga uppsökte läkarvård för att hon hade svårt att bli gravid. Av läkare fick hon veta att hon hade en polyp på livmodern som behövde tas bort. Under ingreppet upptäcktes att kvinnan var gravid, men i samband med ingreppet avbröts graviditeten och kvinnan fick missfall. Kvinnan anmäler nu Karlskoga lasarett till IVO, Inspektionen för Vård och omsorg.

Kvinnan är i 30-årsåldern och berättar att hon varit i kontakt med vården flera gånger på grund av att hon och hennes man ville ha hjälp för att kunna få barn.

– De undersökte mig och jag fick veta att jag hade en polyp på livmodern, säger hon.

Läkaren konstaterade också att kvinnan inte hade ägglossning och sa att det kunde bero på polypen, en onormal vävnadstillväxt, och att den behövde avlägsnas, berättar kvinnan.

Upptäckte inte graviditet

Under ingreppet upptäckte personalen att kvinnan var gravid. Men i samband med ingreppet blev graviditeten störd och hon fick missfall.

– När jag kom från operationen se de till mig att jag måste göra ett urinprov innan jag gick hem och sen kom en läkare till mig och sa att han hade bekräftat det han misstänkte, att jag var gravid men att han inte hade kunnat stoppa operationen och jag hade förlorat bebisen.

”Jag är arg för att jag litade på dem”

Kvinnan säger att hon senast gjort ett graviditetstest på lasarettet i maj. Ingreppet genomfördes i juli, och hon ifrågasätter varför personalen inte tagit ett uppföljande urinprov eller gjort en ultraljudsundersökning innan ingreppet.

– De säger att det inte ingår i deras rutin. Jag är arg. Jag har en stor sorg. Jag är arg för att jag litade på dem, säger hon.

Fick åka till akuten

Två dagar efter ingreppet fick hon omfattande blödningar och tvingades åka ambulans för akut vård, berättar hon.

– Jag fick åka till sjukhuset i Örebro för jag blödde så mycket och hade ont.

Enligt kvinnans anmälan hade personalen i Karlskoga inte fullföljt aborten utan lämnat rester i livmodern, vilka fick avlägsnas i Örebro. Hon anmäler nu Karlskoga lasarett till IVO efter den misslyckade livmoderoperationen.

– Jag hoppas att det här inte kommer att hända någon annan. De måste ändra rutinen. De säger att jag kanske kan få fler barn men vem kan garantera det? Och det är inte poängen. Poängen är att de gjorde fel och det går inte att fixa.

Från Region Örebro län meddelar man att man ännu inte tagit del av anmälan och lämnar därför ingen kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.