Livstids fängelse för styckmordet i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen föll domen i Göta hovrätt mot den 25-åriga kvinnan som stått åtalad för styckmordet i Askersund. Och hovrätten skärpte straffet och dömde kvinnan till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Hon påstod under rättegången att hon bara försökte skrämma sin kärleksrival. Men att det hela gick överstyr och slutade med ett styckmord.

Örebro tingsrätt trodde dock inte på förklaringen och den 19 december dömdes den 25-åriga kvinnan till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Tingsrätten ansåg dock inte att det kunde bevisas att mordet var planerat, och därför dömdes kvinnan för mord med likgiltighetsuppsåt.

Styckmordet i Askersund

Det hela överklagades av både åklagaren och försvaret, och i dag föll domen i Göta hovrätt som valde att skärpa straffet för kvinnan. Hon döms till livstids fängelse, ett straff som åklagaren yrkat på under hela rättsprocessen.

I pressmeddelandet skriver hovrätten att man anser att hon dödade offret med direkt uppsåt. Man godtar heller inte hennes uppgifter om att hon inte förstod att offret kunde dö när hon träffade med hammaren och högg med kniven.

”Vidare har hovrätten beaktat att gärningsmannen efter mordet skymfligt behandlade offrets kropp med syfte att försvåra polisens utredning”, skriver Göta hovrätt i pressmeddelandet.

Bara ett fåtal kvinnor i Sverige har tidigare dömts till livstids fängelse.

Läs mer: Kvinnans advokat tänker överklaga hovrättsdomen

Styckmordet i Askersund

Detta hände

Tidigt på morgonen den 18 juni förra året sökte den 25-åriga kvinnan upp sin 22-åriga kvinnliga kärleksrival i en lägenhet i Askersund. Detta händer efter ett utdraget svartsjukedrama där de båda kvinnorna hade varit kära i samma man.

25-åringen gick till attack med hammare ute i trapphuset när 22-åringen var på väg till jobbet. Efter flera hammarslag släpade hon in 22-åringen till lägenheten, där hon dödade henne med kniv innan hon styckade kroppen i badrummet.

Hon parkerade sedan sin bil, med kroppen i bagaget, vid en mataffär i Askersund innan hon åkte till sitt arbete. Efter några timmar återvände hon till bilen och körde då iväg till Hällabrottet utanför Kumla där hon dumpade kroppen. Lite senare på kvällen tog kvinnan själv kontakt med polisen, och efter ett kortare förhör erkände hon brottet.

Källa: SVT Tvärsnytt

Ovanligt med styckmord

Av de omkring 90 personer som mördas i Sverige årligen styckas i genomsnitt ett-två offer.

Vanligast när kroppar styckas efter mord är att den dödade är en kriminell man och att den skyldige rört sig i samma kriminella kretsar, eller att den styckade är en kvinna som mördats av en manlig bekant.

Källa: Brottsförebyggande rådet och kriminolog Mikael Rying (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Askersund

Mer i ämnet