Professor: ”Ett mycket ovanligt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Styckmord är ovanligt i Sverige med bara 1-2 fall per år, och att kvinnor begår brottet är ännu mer ovanligt. Det menar Henrik Andershed, professor vid Örebro Universitet.

– Det är också mycket ovanligt att kvinnor mördar en person utanför familjen. Det typiska är att kvinnor begår brottet mot en partner eller barn, säger Henrik Andershed, docent i kriminologi och professor i psykologi.

Vad beror det på?

Styckmordet i Askersund

– Det beror säkert på flera faktorer. Vi vet att män generellt är mer våldsamma, men varför det är mer knutet till hemmavåld bland kvinnor är svårt att helt säkerställa, säger han.

Finns ett mörkertal

Enligt Henrik Andershed är den vanligaste typen av styckmord det som kallas för defensivt styckmord, alltså att förövaren rent praktiskt vill kunna forsla iväg och gömma kroppen.

– Här har vi sannolikt ett mörkertal – att det är kroppar som försvinner som vi inte känner till, säger Henrik Andershed och fortsätter:

– Det andra är det som kallas för offensivt styckmord. Där kan det finnas sadistiska inslag. Det kan också vara en del av något psykotiskt utbrott, ofta i kombination med droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Askersund

Mer i ämnet