Moderaterna, som styr Kumla tillsammans med Socialdmokraterna, har slutat driva frågan om att gymmet här på Djupadalsbadet ska tas över av ett företag. Foto: Jesper Mattsson/SVT

(M): Svårt att privatisera i liten kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att privatisera kommunal verksamhet i en mindre kommun, menar Moderaterna i Kumla.

Intresset från näringslivet gällande kommunens gym har varit svalare än man hoppats.

Under flera år jobbade Moderaterna för att det kommundrivna gymmet i Kumla skulle tas över av ett privat företag. Både i kommunfullmäktige och i media tryckte partiet på att det inte var en kommunal uppgift att driva gym.

Men sedan Moderaterna kom till makten i Kumla tillsammans med Socialdemokraterna har man helt slutat att driva frågan.

Intresset obefintligt

Efter att ha gjort en utredning menar man att intresset bland privata företag för att ta över kommunens gym just nu är obefintligt.

– Ibland är det så att de politiska visioner man har inte riktigt är i samklang med verkligheten och den efterfrågan som finns, säger gruppledaren Mats Hellgren (M).

Är det svårt på en mindre ort att hitta de här privata företagen?

– Ibland kan det nog vara det, faktiskt. Det är en mindre kundbas. Och särskilt om det redan finns några aktörer som redan frodas, då är det det svårt att klämma in fler.

SVT Play: Se hela inslaget här.

Glömma vad som hänt

Som vi tidigare har berättat menar flera av oppositionspartierna att Kumla borde lägga ut driften av gymmet i Djupadalsbadet på ett privat företag.

Moderaterna stod tidigare på samma sida och kritiserade både bygget av ett stort badhus och planerna på att driva allt där, inklusive gym och spa, i kommunal regi. Nu är läget ett annat, menar Mats Hellgren.

Mats Hellgren (M) Foto: Jesper Mattsson/SVT

– Vi får faktiskt erkänna att besöksantalet har ökat väldigt mycket och att det är väldigt populärt. Vi får jobba från det läge som vi är i nu, 2017, och kanske glömma bort vad som har hänt tidigare och göra det bästa med det som finns nu.

Problem att införa familjedaghem

Just nu byggs en privat förskola i Kumla, men på andra områden har det varit svårt för Moderaterna i Kumla att följa sin ideologi: att få företag att börja driva en del av kommunens verksamheter.

Enligt Moderaterna handlar det inte om problem att komma överens med Socialdemokraterna – utan helt enkelt om bristande intresse från näringslivet.

– Vi har haft samma problem när vi vill införa fler familjedaghem. Vi har haft annonser ute i 1,5 års tid, säger Mats Hellgren (M).

Beredda på ny förhandling

Just nu är frågan om att driva gymmet i Djupadalsbadet på annat sätt än kommunalt helt borta från dagordningen. Men skulle det dyka upp företag som vill ta över driften av badhusgymmet kan den komma upp på förhandlingsbordet.

Djupadalsbadet i Kumla. Foto: Jesper Mattsson/SVT

– Då tar vi den diskussionen med Socialdemokraterna och ser vad vi kan hitta för lösning. Jag tror inte något sitter fast där, säger Mats Hellgren (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.