Bussen som avgick mot Flen under måndagen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Marias pappa ska utvisas – då protesterar alla klasskamrater

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ahmed, 12 år, riskerar att bli föräldrarlös eftersom att hennes pappa ska utvisas till Afghanistan. Det fick Marias klasskamrater på Sörbyängsskolan att gå i taket – och på måndagen åkte de till Migrationsverkets förvarsenhet i Flen för att protestera.

För tre år sedan kom Maria Ahmed, då nio år, ensam till Sverige. Hon fick uppehållstillstånd permanent och har sedan dess bott i Örebro och gått på Sörbyängsskolan.

För ett år återförendas Maria med sin pappa, som då också kom till Sverige. Men nu ser de ut att ryckas från varandra igen.

Fallet med Maria Ahmed

För i somras fick Marias pappa avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Förra veckan fördes han till Migrationsverkets förvarsenhet i Flen i väntan på att avvisas från Sverige.

Det fick Marias klasskamrater att agera. Under måndagen åkte hela klassen tillsammans med föräldrar, politiker och lärare till Flen för att protestera utanför Migrationsverket, i hopp om att de ska ompröva sitt beslut.

– Jag är väldigt nervös nu. Det enda jag tänker på är att jag vill göra det här för min pappa så att han kan stanna kvar i Sverige, säger Maria Ahmed till Tvärsnytt.

– Jag behöver en förälder här. Utan det tror jag inte att det kommer att gå så bra för mig, tillägger Maria.

– Själva beslutet är fel. Vi vill ju att de ska ändra sig, säger Marias klasskamrat Iris Hallkvist Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med Maria Ahmed

Mer i ämnet