Foto: TT/Privat

Örebroaren Matt i Storbritannien: ”Vi är mitt i Game of Thrones”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska folkomröstningen är avslutad och resultatet skakar omvärlden – britterna vill lämna EU. Britten och örebroaren Matt Carey deltog i folkomröstningen.

Sedan 13 år tillbaka bor och jobbar Matt Carey i Örebro. Han kommer ursprungligen från Storbritannien och är just nu i Hertfordshire, strax norr om London, där han har deltagit i den historiska folkomröstningen om landets medlemskap i EU.

– Det kändes stort och det märktes på stämningen att det var en betydelsefull dag, säger han.

Brittisk EU-omröstning

Trodde det skulle bli tvärtom

Matt hade väntat sig att resultatet skulle bli annorlunda.

– När jag gick och la mig igår hade jag en känsla av att det skulle sluta med att vi stannade inom EU. I morse när jag vaknade hann jag se min mammas ansiktsuttryck innan jag satte på tv:n och hörde resultatet. Jag visste hur det hade gått så fort jag såg henne.

Vad tror du det här resultatet betyder?

– Att nu kan vad som helst hända. De som röstade på att vi skulle gå ut ur EU röstade på något som ingen vet vad det innebär. Det kommer att kunna påverka allt från finansmarknaden till migration, men också inspirera andra länder att vilja göra samma sak.

”Känns som att vara i Game of Thrones”

Matt Carey berättar att hela Storbritannien nu undrar vad resultatet egentligen betyder och vad det kommer leda till. Själv jämför han med ett fiktivt maktspel av rang.

– Det känns som att vi är mitt i Game of Thrones. Ingen vet någonting, och vem ska ta över nu?

Det var en jämn omröstning och när rösterna från de 382 distrikten blivit räknade stödjer 52 procent av valdeltagarna att Storbritannien ska gå ur EU. 48 procent vill stanna inom EU.

Splittrade reaktioner

Skillnaderna inom Storbritannien är stora.  I England och Wales vill de flesta som röstat lämna EU, men i Skottland och på Nordirland vill majoriteten stanna i unionen.

Matt Carey säger att de skilda åsikterna märks tydligt.

– En del firar och är jätteglada, samtidigt som andra sörjer och människor är i chock. Det finns en stor oro för vad det här betyder. Det är en splittrad verklighet, säger han.

Matt Carey har dubbla medborgarskap och tror inte att resultatet kommer påverka hans egen vardag i vare sig Sverige eller Storbritannien, men han är orolig för hur det kommer bli för andra som vill flytta till eller från Storbritannien.

– Det kommer nog bli svårare att göra som jag har gjort, och det är väldigt tråkigt för alla som vill ta sig till eller från Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet