Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket

Migrationsverket: ”Vi måste omplacera”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket fortsätter att avveckla boenden, och ungefär 1.800 tjänster kan komma att försvinna. Men enligt regionchefen Magnus Önnestig vill de främst omfördela personalen, och inte säga upp alla.

Magnus Önnestig är chef för region mitt på Migrationsverket. Han menar att på grund av den minskade invandringen är det tydligt att de behöver minska personalstyrkan, som SVT Nyheter Örebro tidigare i dag berättade.

– En prognos är alltid en prognos, men det är tydligt att mängden asylsökande har minskat kraftfullt så vi kommer behöva ändra omfattningen av hur mycket personal vi har.

Förra året jobbade Migrationsverket hårt med att ordna boende åt alla asylsökande som kom, och den här hösten jobbar de i större utsträckning med att ge asylbesked.

Färre behöver boende

– Vi arbetar med att behålla och kompetensutveckla så många som möjligt, men det vi gör just nu är att vi avvecklar ganska många boenden och de hanteras av det vi kallar mottagningsenheter och därav kan man utgå ifrån att det kan bli en effekt där, säger Magnus Önnestig.

– Det är den yrkesgrupp vi kommer att arbeta mest aktivt med, vi vill använda personalen där den bäst behövs och det kan göra att man kan få andra arbetsuppgifter än vad man har i dag.

Är det realistiskt att omplacera 1.800 personer?

– Jag vill inte gå in på vad som är en realistisk siffra, det finns många osäkerhetsfaktorer. Men samtidigt som vissa saker minskar, tar vi vid årsskiftet över ansvaret från Arbetsförmedlingen om att anvisa boende för de som fått uppehållstillstånd, säger Magnus Önnestig.

Kan bli mildrare för Örebro

Hur detta kan påverka Örebro är enligt honom för tidigt att säga. Men då det i Örebro finns fler vanliga lägenheter som de hyr än i andra delar av Region mitt, kan effekten bli något mindre.

Samtidigt är Region mitt den region med stor andel boenden jämfört med andra regioner.

– Det kan påverka att vi behöver börja omställningen tidigare. men exakt vad det innebär håller vi på att titta på.

Ett tidigare varsel

Tidigare i år har Migrationsverket varslat på ett boende i norra Dalarna, Trängslet. Enligt Magnus Önnestig är det ett fåtal människor som sägs upp efter att kontraktet löper ut efter årsskiftet.

– När vi lägger nästa varsel kan jag inte svara på i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.