Foto: SVT

Mia om karate: ”Min målsättning är att bli bäst”

Publicerad

22-åriga Mia Karlsson från Arboga började träna karate för att lära sig självförsvar som sjuåring, men efter första tävlingen så var hon helt frälst.

Grenen hon tävlar i kallas kata och är en uppvisningsform med förutbestämda mönster där domarna bedömer till exempel styrka, snabbhet, fokus, explosivitet och balans.

– Det är en strävan efter en perfektion som inte finns, men man kan alltid bli bättre och den känslan är ovärderlig, säger Mia Karlsson.

Entusiasterna – SVT Örebro

Sen den första tävlingen när hon var nio år så har hon tagit över 60 guldmedaljer i bland annat svenska, nordiska och europeiska mästerskap och kommit med i landslaget. Just nu är nästa mål VM i oktober.

– Jag vill vinna VM. Jag vill bli bäst, säger hon.

Siktar på OS

Men ambitionerna är högre än så, i augusti beslutade Internationella Olympiska Kommittén att karate ska bli en olympisk gren i OS i Tokyo 2020 och då vill Mia vara med. För att nå sina mål tränar hon upp till 12 pass i veckan, varav en del med sin tränare i Karlskoga. Förutom det hinner hon med att läsa till läkare och jobba extra på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag använder alla 24 timmar, men karaten är mitt liv och jag satsar på toppen, säger hon.

Det här är #Entusiasterna

I vår serie #Entusiasterna berättar på SVT Nyheter Örebro om människor med brinnande intressen. Vi vill rapportera om engagemang, drivkraft och eventuella nörderier.

Känner du någon som är en äkta entusiast? Eller brinner du själv för något? Kontakta oss!

Sök upp ”SVT Nyheter Örebro” på sociala medier, eller mejla en rad till orebro@svt.se. Det går även bra att ringa på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet