Foto: SVT

Mordförsöket i Nora – inget för HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer inte pröva fallet med mordförsöket i Nora i januari i år. Hovrätten friade två män från anklagelserna om medhjälp till mordförsöket eftersom de ansågs ha handlat under nöd – något som åklagaren förgäves försökt få överprövat.

Den 28 januari hittades en 20-årig Norabo svårt misshandlad och nedkyld vid länsväg 244 söder om Nora.  Fyra män, några med kopplingar till ett kriminellt gäng, har stått åtalade för inblandning i den brutala och grova misshandeln som rubricerades som mordförsök.

Två av männen, 30 och 23 år gamla, som stod åtalade för bland annat försök till mord, människorov och grov misshandel dömdes till tolv års fängelse. Åklagaren hade yrkat på 16 års fängelse för de båda.

Mordförsöket i Nora

Ytterligare två män, 22 och 21 år gamla, åtalades för att ha agerat utkik och chaufför vid mordförsöket. De dömdes av tingsrätten till fyra respektive två års fängelse, beroende på vilken grad av delaktighet de haft i mordförsöket. Men hovrätten friade de två eftersom man ansåg att de hade agerat under hot från de andra två männen. Åklagaren ansåg att friandet gav fribrev åt personer som agerar under hot från kriminella och ville överklaga domen. En överordnad åklagare menade dock att det redan finns rättspraxis gällande nöd och tyckte inte att Högsta domstolen borde ta upp fallet.

Igår meddelade Högsta domstolen att ärendet inte får prövningstillstånd. Hovrättens dom står därmed fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket i Nora

Mer i ämnet