Foto: SVT

Utsatt för mordförsök – får inga pengar

Publicerad

Grovt misshandlad och nedkyld – men ingen ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Den 20-åriga mannen hittades 28 januari svårt misshandlad och nedkyld vid länsväg 244 söder om Nora. Våldet medförde bland annat omfattande skallfrakturer samt blödning i huvudet. Hovrätten dömde två män till 12 års fängelse för brottet.

Men när nu Brottsoffermyndigheten kommer med sitt beslut får 20-åringen inga pengar. Anledningen är att han höll på med kriminell verksamhet och skulle sälja narkotika i samband med att han blev utsatt för mordförsöket. Myndigheten skriver ” Brottsskadeersättningen kan alltså sättas ned eller helt falla bort (jämkas) om det är skäligt med hänsyn till att den skadelidande genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt har ökat risken att skadas.”

Enligt domen i hovrätten ska emellertid de två dömda männen betala 233 000 kronor i skadestånd, bland annat för kränkning, till offret. Men någon statlig ersättning blir det alltså inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket i Nora

Mer i ämnet